Cota de piaţă a Nokia a ajuns la 25%, cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani

Cota de piaţă a Nokia a scăzut la 25% în primul trimestru din 2011, cel mai redus nivel din ultimii 14 ani, a anunţat joi firma de consultanţă Gartner, transmite AFP.
Anul trecut, compania a raportat o cotă de piaţă de 30,6% în perioada similară din 2010.

‘Cota de piaţă a Nokia a scăzut cu 5,5 puncte procentuale în ritm anual, fiind cel mai scăzut nivel din 1997’, se arată în studiul Gartner.

În 29 aprilie, compania finlandeză raportase scăderea cotei sale de piaţă la 29%, de la 33% în primul trimestru din 2010. Anterior, Nokia anunţase o restructurare radicală pentru a face faţă concurenţei acerbe de pe piaţa telefoanelor mobile inteligente (smartphone).

Totuşi Nokia, care la sfârşitul lui 2008 avea o cotă de piaţă de 40%, a rămas liderul industriei de telefonie mobilă, fiind urmată de Samsung, cu o cotă de piaţă de 16%, şi LG – cu 5,6%.

Vânzările de telefoane mobile pe plan mondial au urcat cu 19% în primul trimestru din 2011, la 427,8 milioane de unităţi, comparativ cu perioada similară din 2010. Gartner se aşteaptă ca numărul total al telefoanelor mobile vândute în 2011 în întreaga lume să fie de aproximativ 1,8 miliarde de unităţi.

În februarie Nokia anunţa că se aşteaptă ‘la o perioadă de incertitudini’ deoarece a retras treptat platforma sa Symbian folosită la telefoanele inteligente pentru a utiliza sistemul de operare Windows Phone de la Microsoft.

Dar compania Gartner apreciază că Nokia încă se confruntă cu probleme pe piaţa sectorului telefoanelor inteligente, care creşte rapid: ‘Android şi Apple au continuat să domine războiul sistemelor de operare al telefoanelor inteligente. Vânzările de telefoane mobile inteligente au reprezentat 23,6% din totalul vânzărilor în primul trimestru din 2011, o creştere de 85% în ritm anual’.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.