Deputaţii au adoptat tacit 16 iniţiative, printre care şi cea privind învăţământul în limbile minorităţilor naţionale

Camera Deputaţilor a adoptat tacit săptămâna aceasta 16 iniţiative legislative, printre care se numără şi cea care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei României în limbile minorităţilor naţionale.

În şedinţa de luni, deputaţii au adoptat tacit 11 propuneri legislative, cea mai importantă fiind cea referitoare la ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010, iar marţi încă cinci, printre acestea fiind eliminarea obligativităţii predării Istoriei şi Geografiei în limba maternă pentru minorităţile naţionale.

Proiectul de lege, iniţiat de deputatul PDL Mircia Giurgiu, prevede abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale istoria şi geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.

Iniţiativa a suscitat discuţii în Coaliţie, UDMR primind asigurări că aceasta va fi respinsă la Senat, for decizional în această chestiune.

Tot tacit, în condiţiile în care termenul de dezbatere şi vot final a fost depăşit, au trecut de Camera Deputaţilor şi alte 15 propuneri. Astfel, deputaţii au decis fără dezbateri că ministrul sănătăţii devine membru permanent al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Şi proiectul privind modificarea Legii audiovizualului, iniţiat de deputaţii PDL Raluca Turcan, Brânduşa Novac, Doiniţa Chircu şi Cezar Preda, a fost adoptat tacit de deputaţi. Iniţiativa a fost adoptată de Camera Deputaţilor în forma iniţială fără a se ţine cont de amendamentele adoptate în Comisia de cultură.

Propunerea legislativă prevede, între altele, sancţionarea cenzurii asupra comunicării radiodifuzorilor cu amenzi cuprinse între 100.000 şi un milion de lei.

Pe de altă parte, deputaţii au reuşit să adopte prin vot un proiect de lege prin care fostele cadrelor militare active îndepărtate abuziv din armată după 23 august 1944 vor primi reparaţii morale şi materiale.

În schimb, deputaţii nu s-au exprimat prin vot asupra proiectului care prevede disponibilizări MAI, deşi acesta s-a aflat pe ordinea de zi a plenului.

În acest context, deputaţii Opoziţiei s-au declarat nemulţumiţi la finalul şedinţei de plen, acuzând faptul că Puterea amână votarea a peste 55 de legi organice, întrucât nu mai poate asigura cvorumul necesar pentru votarea acestora.

Tot în această săptămână cazul soţilor Columbeanu a ajuns la Parlament. Irinel Columbeanu, deşi s-a prezentat marţi în calitate de cetăţean la Camera Deputaţilor, nu a fost audiat de Comisia pentru drepturile omului, care îi invitase pentru discuţii numai pe reprezentanţii autorităţilor de protecţie a copilului.

Această şedinţă nu a mai avut loc, întrucât majoritatea membrilor comisiei au anunţat că nu vor participa la o astfel de întâlnire care se dorea a fi un „circ mediatic”.

Comisia pentru drepturile omului a avizat favorabil proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea pornografiei, care modifică Legea nr.196/2003 şi a adoptat o serie de amendamente propuse de mai multe ONG-uri, menţinând, însă, prevederea din noul act normativ potrivit căreia persoanele care realizează site-uri destinate distribuirii materialelor pronografice sunt obligate să le paroleze.

Comisia de muncă a Camerei a stabilit că soţul sau soţia veteranilor de război ori alte persoane mandatate de titulari să le reprezinte interesele pot folosi tichetele gratuite de călătorie care se acordă veteranilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.