Eurodeputata Oana Antonescu cere recunoaşterea obezităţii ca boală cronică

Eurodeputata Oana Antonescu (PPE) solicită forurilor UE ca obezitatea să fie declarată boală cronică la nivel european, pentru ca lupta pentru combaterea acesteia să poată avea eficienţa, anvergura şi suportul financiar necesare, informează un comunicat de presă.

Eurodeputata lansează acest apel cu prilejul Zilei Europene împotriva Obezităţii, marcată în acest an la 21 mai. Oana Antonescu subliniază că, în prezent, obezitatea este o problemă generalizată la nivelul Uniunii Europene care poate fi soluţionată eficient pe termen mediu prin implicarea puternică a autorităţilor comunitare şi sprijin consistent din partea guvernelor naţionale.

„Statisticile trag un puternic semnal de alarmă: conform unui studiu al Comisiei Europene, peste jumătate dintre cetăţenii Uniunii Europene sunt supraponderali sau obezi. Dacă nu reacţionează acum în faţa pericolului reprezentat de obezitate, Europa riscă o adevărată explozie a cazurilor în următorii zece ani.

Tocmai de aceea, este vital ca toţi factorii de decizie să fie conştienţi de riscurile reprezentate de obezitate. Un prim pas în acest sens trebuie să fie, în opinia mea, recunoaşterea obezităţii ca boală cronică la nivelul tuturor statelor membre UE”, declară Antonescu.

În ultimii ani autorităţile comunitare au făcut paşi importanţi pentru combaterea acestui fenomen, prin crearea şi lansarea în anul 2005 a platformei europene de acţiune în materie de alimentaţie şi activitate fizică, menită să promoveze importanţa dietei echilibrate, a mişcării fizice şi stilului de viaţă sănătos şi prin adoptarea în 2007 a cărţii albe privind o strategie pentru combaterea excesului de greutate şi a obezităţii.

Un element important este, în opinia eurodeputatei democrat-liberale, introducerea în viitor a unor reguli suplimentare de etichetare a alimentelor la nivel european.
„Concret, producătorii de alimente vor fi nevoiţi să afişeze în câmpul vizual principal al ambalajelor informaţii complete despre conţinutul produselor. Consumatorul va avea, astfel, posibilitatea să ştie mult mai clar ce risc poate prezenta consumul unui aliment pentru sănătatea sa”, consideră Oana Antonescu.

Eurodeputata subliniază că adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe o alimentaţie echilibrată şi mişcare fizică zilnică, este cea mai eficientă formă de luptă împotriva obezităţii, şi îşi exprimă speranţa ca tot mai mulţi români să devină conştienţi de această realitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.