Experţi ruşi şi chinezi apropiaţi puterii au discutat despre „democraţie într-o societate multietnică”

O reuniune ruso-chineză, în timpul căreia experţi apropiaţi de partidele aflate la putere în cele două ţări au făcut schimb de experienţă în ceea ce priveşte soluţionarea conflictelor interetnice şi dezvoltarea democraţiei, s-a desfăşurat săptămâna aceasta la Beijing.

De altfel, partea chineză este convinsă: conducerea rusă a preluat deja din experienţa Chinei, de exemplu atunci când a înfiinţat „Frontul Popular”. Esenţa acestei experienţe a fost formulată astfel de unul dintre participanţii chinezi ai reuniunii: „Forţele democraţiei trebuie să ajute partidul /puterii/ să conducă ţara, nu să-l împiedice”.

Reuniunea a constituit un fel de întâlnire pregătitoare pentru participanţii secţiunii „Instituţii democratice în societăţi multietnice”, care se va reuni în perioada 7-8 septembrie, în cadrul Forumului Politic Mondial de la Iaroslav /Rusia/, precizează cotidianul rus Kommersant.

„În Europa se vorbeşte despre sfârşitul multiculturalitaţii, însă deocamdată nu există niciun fel de reţete concrete pentru soluţionarea problemei imigranţilor şi formarea unei identităţi comune sau a unei coexistenţe normale. În principiu, Rusia ar putea veni cu un exemplu pozitiv, cu excepţia Caucazului: pentru un imperiu, acuitatea problemei naţionale în Rusia este totuşi acceptabilă”, subliniază Viaceslav Inozemţev, directorul publicaţiei „Europa” şi participant al reuniunii.

În timpul reuniunii de la Beijing, mulţi dintre participanţii chinezi au afirmat că în ţara lor problema naţională este soluţionată mult mai bine decât în alte ţări. În mod oficial, în China trăiesc 56 de naţionalităţi, însă majoritatea minorităţilor naţionale se deosebesc cu greu de populaţia majoritară: ca urmare a politicii Beijingului, minorităţile naţionale pur şi simplu se dizolvă în gigantica naţiune titulară.

Multe naţionalităţi există practic doar pe hârtie: reprezentanţii lor nu-şi vorbesc limba şi nu-şi cunosc istoria. În cazuri mai dificile, cum ar fi cele legate de uiguri sau tibetani, Beijingul foloseşte o strategie dublă: reprezentanţii rebeli ai respectivelor naţionalităţi sunt dur persecutaţi, iar în paralel în aceste regiuni se investesc sume imense, pentru „loializarea” populaţiei.

Nu a fost evitată nici obişnuita temă din reuniunile desfăşurate sub egida partidelor aflate la putere în cele două ţări: hibele democraţiei de tip occidental, continuă Kommersant. De data aceasta, însă, participanţii chinezi au fost mai înţelegători faţă de democraţia occidentală decât colegii ruşi, afirmând că acesta este drumul inevitabil şi magistral pentru întreaga omenire. Democraţia nu este un lucru rău, au susţinut experţii chinezi.

În linii mari, experţii ruşi au manifestat scepticism faţă de perspectivele utilizării în Federaţia Rusă a experienţei chineze privind construcţia politică. Potrivit lui Inozemţev, cu mult mai util ar fi ca Rusia să studieze experienţa Chinei în domeniul economic, iar în ceea ce priveşte politicul elita rusă ar trebui să se inspire din două lucruri: o eficienţă mult mai mare a aparatului de stat chinez determinată de concurenţa internă şi o luptă mult mai dură împotriva corupţiei.

De altfel, tovarăşii chinezi sunt convinşi că Rusia va avea nevoie totuşi de experienţa chineză. Mai mult decât atât, unii dintre ei afirmă că Moscova merge deja pe drumul chinez. „Uitaţi-vă la ideea lui Putin privind înfiinţarea Frontului Popular. Şi noi în China avem un front unic, sub conducerea Partidului Comunist, front care reuneşte opt partide democratice”, a spus pentru Kommersant unul dintre participanţii chinezi ai reuniunii. În opinia acestuia, schimbul de experienţă între cele două ţări va continua şi în această toamnă, când în China este aşteptat să sosească premierul rus Vladimir Putin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.