EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

IKEA va construi fabrici în Republica Belarus ca să onoreze comenzile din Rusia

Republica Belarus atrage rar investiţii străine, de aceea cele 76 de milioane de euro pe care compania lituaniană Vakaru Medienos Group le va investi în industria belarusă de prelucrare a lemnului reprezintă o sumă solidă.

Cu sprijinul IKEA, această companie plănuieşte să transforme oraşul belarus Moghiliov într-un mare centru de mobilier pentru aprovizionarea magazinelor IKEA din Rusia, notează cotidianul britanic Financial Times.

În pofida faptului că în Rusia există mai multe păduri şi gatere decât în Belarus, iar statul rus caută investitori străini pentru modernizarea industriei sale de prelucrare a lemnului, aceştia au ales totuşi Republica Belarus. Potrivit ziarului britanic, o posibilă explicaţie ar fi aceea că IKEA se confruntă cu mari probleme în Rusia.

La fel ca mulţi alţi investitori prezenţi în Federaţia Rusă, IKEA este descurajată de corupţia în masă din această ţară, fenomen care a încetinit expansiunea sa şi a constituit o provocare la adresa ataşamentului său pentru metodele corecte de desfăşurare a businessului. Astfel, în 2008, inspectori din oraşul rus Samara au interzis deschiderea unui noi centru comercial IKEA, pe motiv că acesta nu poate rezista la un uragan, aminteşte publicaţia menţionată.

De multe ori, investitorii ruşi depăşesc asemenea impedimente birocratice propunând mită. Pentru investitorii străini, însă, care ţin la reputaţia lor, este foarte periculos să urmeze exemplul ‘băştinaşilor’. Cu toate acestea, IKEA a anunţat că are deja în Rusia comenzi pentru mărfuri în valoare de peste 300 de milioane de euro, pe care trebuie să le onoreze.

În ceea ce priveşte fabricile din Belarus, în această ţară există mari rezerve de pădure, iar importul din Belarus în Rusia este scutit de taxe. De asemenea, într-un top al Transparency International, Belarus se află pe locul 127 în ceea ce priveşte corupţia, însă Rusia – şi mai jos, pe locul 154, subliniază cotidianul britanic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata