„Indignaţii” sfidează interdicţia autorităţilor şi umplu Puerta del Sol

Mişcarea „indignaţilor” din Madrid, care protestează paşnic de trei zile împotriva actualei situaţii politice şi economice din Spania, a continuat şi miercuri noaptea, chiar dacă Biroul electoral local decisese că aceasta trebuie interzisă, pentru că ar putea afecta capacitatea alegătorilor de a-şi exprima votul liber, la scrutinul din 22 mai.

Joi, cotidienele spaniole scriu pe primele pagini despre cum s-au petrecut faptele în această noapte. În vreme ce publicaţiile cu vederi de stânga se limitează la a menţiona faptele, atrăgând atenţia asupra nerespectării interdicţiei, unele cotidiene apropiate spectrului politic de dreapta analizează critic mişcarea, neezitând chiar să aprecieze că aceasta ar fi manipulată de anarhişti şi militanţi antisistem.

Mişcarea 15M (de la ziua de 15 mai, prima a acestui protest general) capătă amploare pe ultima sută de metri a campaniei electorale, scrie cotidianul El Pais. Acesta precizează că tinerii din cadrul acestei mişcări, adunaţi în pieţele centrale din marile oraşe, şi mai ales cei din Madrid, susţin că îşi vor menţine protestul împotriva clasei politice şi a bancherilor până în 22 mai, când aproape 35 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne.

Nu există interdicţie care să-i oprească pe „indignaţi”, anunţă la rândul său cotidianul Publico, care consemnează faptul că Puerta del Sol a fost plină, în pofida faptului că Biroul electoral nu a permis adunarea.

„Indignaţii” sfidează interdicţia Biroului electoral local şi Puerta del Sol din Madrid a ajuns să fie copleşită, informează şi El Periodico de Catalunya. Acesta se limitează de asemenea la a relata faptul că protestul a fost practic ilegal, iar Biroul electoral central are de gând să decreteze măsuri asemănătoare pentru întreaga Spanie, unde au loc astfel de mobilizări.

Şi cotidianul La Vanguardia scrie despre cum „indignaţii” sfidează interdicţia Biroului electoral. În acelaşi timp, mai notează publicaţia menţionată, organizatorii le-au cerut manifestanţilor să nu menţioneze niciun partid politic şi să nu ceară voturi în niciun fel. De asemenea, acelaşi cotidian precizează că poliţia a permis accesul în piaţă, avertizând însă că oricine intră aici poate fi pus sub acuzare pentru delicte electorale.

Guvernul permite manifestaţia interzisă, şi PSOE sprijină protestul, consideră cotidianul El Mundo. Acesta remarcă faptul că ministrul spaniol de interne, Alfredo Perez Rubalcaba nu a ascultat de decizia Biroului electoral, şi a acceptat ca miile de persoane să se adune în Sol, în condiţiile în care poliţia s-a limitat la a informa că oricine venea putea fi acuzat pentru un delict electoral – în loc să interzică accesul în piaţă.

În afara legii, titrează la rândul său cotidianul ABC, care insistă de asemenea asupra faptului că Biroul electoral a declarat ilegală adunarea din Sol, pentru că le afectează cetăţenilor libertatea de a alege când votează. Însă indignaţii nu au plecat, şi au ameninţat chiar că vor manifesta şi în ziua de sâmbătă, când cetăţenii au dreptul să se gândească la votul pe care îl vor da duminică.

Cotidianul La Razon scrie că ziua de 22 mai este pentru vot, şi apreciază că democraţia are regulile sale, iar spaniolii nu au ales să sprijine forma de protest a manifestanţilor din Sol. Acest cotidian spaniol consideră că „indignaţii” sunt dirijaţi de stânga radicală şi că grupări anarhiste şi antisistem încearcă să controleze o mare de nemulţumiţi de orice fel, care au ocupat din nou centrul Madridului.

Cotidianul menţionat precizează că toate persoanele reţinute încă de duminică, în ziua primului protest, aveau antecendente legate de deranjarea ordinii publice şi ar fi utilizat tehnici de „gherilă urbală”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.