EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

Inspectoratul General al Poliţiei Române a lansat mecanismul „Alertă răpire copil!”

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a lansat, vineri (20 mai) , într-o conferinţă de presă, mecanismul „Alertă răpire copil!”, care se va declanşa numai în cazurile de răpiri de copii sau de dispariţie a acestora în circumstanţe în care viaţa sau sănătatea lor sunt puse în pericol.

„Mecanismul este complementar activităţilor specifice ale poliţiei şi ale parchetului în cazul dispariţiilor de copii, având rolul de a ajuta ancheta în curs cu informaţii suplimentare. Este un mecanism care mobilizează mijloace excepţionale pentru situaţii excepţionale.

Lansarea alertei oferă posibilitatea oricărei persoane care deţine o informaţie ce ar putea ajuta la găsirea unui copil răpit sau dispărut să informeze de îndată autorităţile, apelând numărul unic de urgenţă 112”, a declarat Florentin Robescu, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.

El a subliniat importanţa implicării mass media şi a unui număr mare de parteneri publici şi privaţi, precum şi a societăţii în ansamblul ei în prevenirea şi combaterea dispariţiilor şi răpirilor de copii. Robescu le-a mulţumit partenerilor semnatari ai Convenţiei Naţionale de colaborare în cadrul mecanismului „Alertă răpire copil!” pentru disponibilitatea de care au dat dovadă.

Adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române a precizat că mecanismul a fost construit de Poliţia Română, în parteneriat cu Ministerul Public şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual Focus, în cadrul unui proiect cofinanţat de Comisia Europeană. Florentin Robescu a adăugat că România este prima ţară dintre noile state membre ale UE care a construit un astfel de mecanism.

Chestorul principal de poliţie Lucian Guran, adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, a menţionat că, deşi în România nu sunt foarte multe cazuri de răpire de copii, au existat destule situaţii de dispariţie a acestora.

El a precizat că ”95% sau 96% sunt plecări voluntare de la domiciliu sau din centrele de minori” şi că există un foarte mare procent de copii care pleacă în mod repetat, unii ajungând la 25 sau 30 de plecări voluntare/dispariţii într-un an.

La rândul său, Narcisa Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), este de părere că rolul mass media este esenţial nu numai în privinţa informării, ci şi a educării publicului. Ea a afirmat că CNA nu a făcut decât să medieze o întâlnire între reprezentanţii radiourilor şi televiziunilor şi autorii proiectului, dar a dat asigurări că instituţia pe care o reprezintă va susţine acestă iniţiativă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata