Iuliu Winkler: Introducerea monedei euro în 2015 este un obiectiv important, ce trebuie menţinut

Menţinerea anului 2015 ca dată de aderare a României la zona euro reprezintă un obiectiv „extrem de important”, intrarea în „clubul euro” urmând să se constituie ca un rezultat al atingerii performanţei economice şi a stabilităţii de care ţara noastră are nevoie, a declarat joi, la Deva, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

„Cred că destinul României se regăseşte în zona euro. Intrarea în zona euro ne va ajuta să stăm la masa celor care iau decizii, nu doar să suportăm consecinţele hotărârilor luate de alţii. (…) Introducerea monedei euro în 2015 este un obiectiv mai greu de vândut opiniei publice, dar este unul extrem de important pentru bunăstarea întregii societăţi”, a afirmat Iuliu Winkler, într-o conferinţă de presă.

Parlamentarul european a spus că este nevoie de menţinerea ţintei de aderare la moneda euro pentru a fi asigurat un ritm intens al reformelor economice şi o convergenţă cu ceea ce se întâmplă în statele membre ale Uniunii Europene.

În acest context, Iuliu Winkler a precizat că îndeplinirea criteriilor macro-economice impuse pentru aderarea la zona euro, cum ar fi deficitul bugetar sub 3%, datoria de stat sub 60% din PIB, rata la dobânzile pe termen lung să nu depăşească cu mai mult de 2% indicatorul celor trei state cu cea mai mică inflaţie, un curs de schimb valutar stabil, vor arăta că România va fi o economie performantă şi competitivă.

„Performanţa economică, competitivitatea sporită, de care se vorbeşte foarte mult, productivitatea muncii, care în România este mult inferioară celei din vestul Europei, trebuie să crească pentru că doar aşa vom ajunge la nivelul de trai pe care ni-l dorim. Nu există altă cale.

Trebuie să fie acut conştientizat faptul că nu facem reforme în economia românească, nu ne propunem modernizarea societăţii, nu stabilim ţinte economice sau de altă natură pentru că ne-o cere UE, pentru că ni le-ar impune Comisia Europeană sau FMI. Doar făcând aceste lucruri ne putem îndeplini şi proiectele individuale”, a afirmat deputatul european.

Iuliu Winkler a spus că moneda euro, după cum o relevă şi un ultim raport al Băncii Mondiale, joacă un rol tot mai semnificativ în economia mondială.

„După aproape două decenii, lumea unipolară în care am trăit se pare că şi-a atins limitele nu numai din punct de vedere politic şi strategic, dar şi din punct de vedere economic şi monetar. Dominaţia dolarului asupra economiei mondiale se apropie de sfârşit. La orizont se prefigurează construirea unui echilibru între dolar, euro şi o monedă asiatică, cel mai probabil yuanul chinezesc”, a explicat Iuliu Winkler.

Potrivit acestuia, dezvoltarea unui sistem monetar multipolar se află pe agenda reuniunii G20 care va avea loc în luna noiembrie în Franţa.

Parlamentarul european consideră că, în ciuda problemelor cu care UE se confruntă în prezent, moneda unică europeană îşi va continua expansiunea, în opinia sa euro fiind una dintre cele mai importante realizări ale UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.