Marii proprietari au cumpărat teren agricol în ultimii patru ani de 500 de milioane de euro

– Suprafaţa de teren agricol exploatată în cadrul fermelor de 1-5 hectare s-a redus în ultimii patru ani cu 400.000 de hectare, în timp ce fermele de peste 50 de hectare au câştigat 500.000 de hectare de teren. În bani, această modificare înseamnă tranzacţii de 500 de milioane de euro, având în vedere un preţ mediu de 1.000 euro/ha.

„Există un plus în agricultură în acest an, scad exploataţiile mici şi cresc cele mari„, a declarat ieri Valeriu Tabără, ministrul agriculturii în cadrul unui seminar.

Fermele care exploatează între 1 şi 5 hectare de teren s-au încadrat în ultimii patru ani pe un trend descendent din punctul de vedere al suprafeţelor exploatate. Suprafaţa agricolă exploatată în astfel de ferme s-a redus în această perioadă cu 16%, până la 2 milioane de hectare.

De cealaltă parte, fermele mai mari de 50 de hectare, despre care specialiştii spun că sunt cele care se pot bate de la egal la egal cu jucătorii din vestul Europei, s-au mărit în ultimii patru ani cu 57%, până la 5,5 milioane de hectare. Tranziţia s-a făcut dinspre exploataţiile mici către cele mari, în condiţiile în care în ultimii ani suprafaţa fermelor care exploatează între 5 şi 50 de hectare a rămas constantă la 2 milioane de hectare, scrie ZF.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.