EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Merkel cere armonizarea zilelor de concediu şi a vârstei de pensionare în UE

Cancelarul german, Angela Merkel, a reclamat miercuri seară la o reuniune a partidului CDU din Renania de Nord-Westfalia o armonizare a concediilor şi a vârstei de pensionare în diferitele ţări ale Uniunii Europene.

Dnei Merkel nu-i place ca ţara ei să fie cea care plăteşte cel mai mult pentru salvarea financiară a Greciei, Irlandei şi Portugaliei şi ca cetăţenii acestor ţări să se pensioneze anticipat ori să aibă mai multe zile de concediu decât germanii, notează joi (19 mai 2011) ziarul El Pais.

De fapt procesul de prelungire a vârstei de pensionare este în Spania acelaşi ca în Germania: o creştere progresivă de la 65 până la 67 de ani. Dar pensionările anticipate /una din ţintele criticilor lui Merkel/ sunt mai frecvente în Spania, unde marja vârstei legale de pensionare este în jur de 63 de ani.

În ce priveşte concediile, minimul stabilit de legislaţia germană este de 20 de zile lucrătoare pe an, faţă de 22 pentru spanioli. Prin urmare nu există mari diferenţe, dacă nu se ţine cont însă de zilele de sărbătoare, unde în cazul Spaniei sunt trei sau patru în plus. Potrivit unui studiu, realizat în 2009 de firma de consultanţă Mercer, în Spania există în total 36 de zile libere pe an /22 de concediu plus 14 zile de sărbătoare/ în timp ce Franţa şi Finlanda au în total 40.

În privinţa minimului legal de zile de concediu /în Spania 22, iar în Germania 20/, în Franţa şi Finlanda legea prevede 30 de zile; în Lituania şi Marea Britanie, 28; în Polonia, 26; iar în Grecia, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia, 25. Cancelarul german a adus în discuţie subiectul într-un moment în care se dezbate aprobarea unei salvări financiare a Portugaliei de 78 de miliarde de euro şi un al doilea posibil ajutor acordat Greciei, actualmente în evaluare.

Angela Merkel a reiterat că ţara sa rămâne solidară cu Grecia, dar că este necesar ca şi ceilalţi să facă un efort. Totuşi, cancelarul nu a menţionat, de exemplu, efortul făcut de Spania, care a redus drastic cheltuielile publice. Şi nici nu a comentat nimic despre efectul pe care îl are această austeritate asupra creşterii şi, în consecinţă, asupra locurilor de muncă. După cum nu s-a referit nici la dificultăţile pe care le vor avea ţările periferice pentru a putea decola dacă vor majora dobânzile, cum este interesată Germania, pentru a stopa inflaţia.

Opoziţia germană nu este însă de aceaşi părere cu lidera creştin democrată cu privire la eforturile pe care le fac ţările europene. Sigmar Gabriel, preşedintele Partidului Social Democrat (SPD) – principala forţă a opoziţiei – a declarat publicaţiei „Spiegel Online” că şefa executivului federal preferă „populismul” „argumentelor reale”, impulsionând cu afirmaţiile sale un „resentiment antieuropean”.

Liderul social-democrat a lansat un apel cancelarului „la asumarea responsabilităţii Europei în ansamblul eľ, amintindu-i că programul de restructurare grec „nu are precedente” în UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata