EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Nervii ieşenilor adună bani pentru Primărie

2

– În nemernicia lor, edilii ieşeni au mai comis una cât casa. Şi nu de ieri de azi, ci de vreo doi anişori, însă ca zilele astea parcă n-a mai fost niciodată. N-o duceam noi destul de bine, cu toate eşecurile şi cretinităţile scornite sub mandatele catastrofale ale acestui ins a cărui singură preocupare pare a fi mai degrabă propria mărire, numit Nichita, geniul Dorohoiului – auzi la ei, vor Bahluiul navigabil! – că ne mai trebuie şi zbierăte megafonate care să ne anunţe ce pierdem dacă nu participăm la nu ştiu ce festival sau campanie. Şi asta începând de la prima oră, ca-n Pampas!

Sincer, n-am nici cea mai mică idee cum de-şi permit cei de la Primărie şi Consiliul Local al Municipiului Iaşi să lase mână liberă unora cu prea puţin discernământ social să ne agreseze în propriile case. Cât de normal li se pare oare acest lucru, într-un oraş din Europa secolului al douăzeci şi unulea? N-ar strica să ne reamintim că nici măcar comuniştii nu ne tratau astfel, având grijă de odihna cetăţenilor. Ce e mai de prost gust e că, aşa cum au făcut şi cu maşinile şcolilor de şoferi şi cu traficul greu, cu tot ce are potenţial de a reduce confortul locativ, actualii edili au concentrat traseele urlătorilor oriunde numai în zonele exclusiviste ale Iaşului nu. Adică pe unde-şi au sălaşurile domniile lor. Nuuuu, de ce? Care ar fi eficienţa deplasării celor ce ne molestează sonor dacă adresabilitatea detunăturilor s-ar reduce la doar câteva vile? Trebuie să audă tot poporul, deci hai să dăm buzna în cartierele aglomerate ale oraşului, să prindă cu toţii, claie peste grămadă, ideea din zbor.

Cu alte cuvine, nu contează dacă unii au nevoie de odihnă, daca alţii poate stau prost cu nervii, la Primărie trebuie să se adune banul, căci autorizaţiile pentru asemenea ţărănisme retrograde numai de către municipalitate se dau. Primarul şi consilierii locali poate n-au auzit de legi locale de mediu, dacă la nivel naţional alţi deştepi nu sunt în stare să dea  cum trebuie. Căci motivaţia pentru acordarea autorizaţiilor în aceasta constă, în faptul că legea nu interzice agresarea sonoră a cetăţeanului!

În America, legile locale („noise enforcements”) interzic cu desăvârşire reclama sonoră prin staţii de amplificare de orice tip în zone rezidenţiale sau la mai puţin de 150 de metri de acestea. Europa se arată şi ea la fel de civilizată, cei care au mai vizitat alte ţări afirmând că numai în România au văzut „ţigănisme din astea”. Eu nu le-aş numi astfel, ci medievalisme. Căci societatea noastră, croită într-un stat care „se mişcă” mai degrabă după reguli mafiote decât civilizate, e dată înapoi cu secole, din punctul de vedere al comportamentului de grup, chiar la nivel de autorităţi, şi nicidecum propulsată spre viitor, în pofida unor aparenţe precum accesul larg la tehnologiile de ultimă oră.

Ce îi împiedică oare pe edilii ieşeni să recurgă la acte normative locale pentru a arăta că respectă contribuabilii? Inconsistenţa morală ori cea culturală? Afinitatea pentru primitivisme? Nepăsarea? Lipsa de reacţie a populaţiei? Ce-ar fi să se strângă într-o bună zi pe strada primarului, a viceprimarilor ori a câte unui consilier vreo două sute de maşini, cum sugera un comentariu la un articol pe această temă, şi să înceapă cu toţii să claxoneze? N-ar fi posibil, căci zonele rezidenţiale de lux ale oraşului au fost apărate din timp, prin grija municipalităţii, cu semne de circulaţie gen „accesul interzis, cu excepţia riveranilor”. Halal caracter!

Din ce în ce mai des, autorităţile legiuitoare centrale şi locale dau dovadă că puţin le pasă de cetăţeanul obişnuit. Ori acesta de faţă este, cu voia dumneavoastră, încă unul din semnalele în cauză. Mulţumim, bre, gorniştilor! Şi apropo de Bahlui navigabil, poate vă vine şi ideea science-fiction să treceţi dracului la treabă şi să vă ocupaţi de lucruri cu adevărat serioase.

Ion SCUTARU

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. Sfinx spune

    Nenorocirea este in lipsa de reactie a cetatenilor care se lasa batjocoriti fara sa cracneasca. Altfel n-ar permite sa fie calcati in picioare de niste martafoi pe care, sa-mi a fie cu iertare, tot ei i-au adus la putere punand stampila pe mutra lor. Si mijloace au, numai sa vrea sa le foloseasca. De la actiuni organizate pana. Si sa se descurce la cele individuale sau cu actionare in justitie. Din pacate, concetatenii nostri s-au obisnuit sa inghita si sa injure pe la colturi. Si sa se descurce, fara sa ia in seama consecintele asupra sanatatii si asupra viitorimii. Toate aceste cedari ne costa mai mult decat ne dam seama sau decat acceptam sa credem.

  2. Anca spune

    Primarul nostru, Domnul Nechita ar trebui sa invete de la colegii din Brasov sau Cluj cum ar trebui administrat orasul. Din pacate nu are scoala deloc. Stau in centrul orasului Iasi, platesc impozit de zona zero si nu am asfalt pe strada. Cand am mers in audienta acum cativa ani la D-ul Simirad a inceput sa rada de noi, spunandu-ne ca in harta cadastrala este trecut asfalt ce mai vrem…Cand de putin timp a vorbit un reprezentant de pe strada noastra, de la primarie au spus ca nu au fonduri si cand am amenintat ca vom merge in instanta toti cei de pe strada sa ne returneze impozitul luat in plus( deoarece zona noastra este de tip 4, cand ploua iti trebuie cizme de cauciuc)ei au transmis ca mai intai trbuie sa vina consiliul local sa schimbe canalizarea si dupa care ei sa toarne asfalt( noi intradevar avem canalizare veche din anii 60 si cu mari probleme).Domnilor de la redactia Financiarul daca veti dori vreodata sa veniti sa vedeti cum este Str.Tanasescu si sa vedeti bataia de joc a autoritatilor va asteptam. Concluzie s-au asfaltat si modernizat strazi in acest oras foarte multe dar aceasta strada de sub Palatul Culturii a fost lasata la voia intamplarii, dar este foarte important ca s-a asfaltat cararea de la blocul viceprimarului si s-a facut parcare speciala (viceprimarul Iasului locuind la bocul de langa strada nostra). Oricum, intr-o zi vom scapa de toti…..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.