Oficialii UE doresc mai multe femei în consiliile de administraţie ale companiilor – este însă şi dorinţa femeilor?

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a petrecut luni de zile exprimându-şi îngrijorarea cu privire la faptul că femeile ocupă doar 12% din locurile din consiliile de administraţie ale marilor companii europene, însă nu este evident dacă şi femeile îşi doresc să fie în aceste consilii, susţine un articol de joi (19 mai 2011) din Wall Street Journal.

Comisarul a avertizat totodată că, în cazul în care companiile europene nu înregistrează „progrese semnificative” în ceea ce priveşte creşterea acestui procent până în luna martie, ea şi colegii săi vor lua în considerare obligarea acestora prin intermediul unor măsuri cum ar fi cotele de reprezentare a femeilor de tipul celor aflate deja în vigoare în Franţa, Spania şi Norvegia.

Demersul nu este unul nou. De două generaţii, politicienii occidentalii militează pentru egalitatea dintre femei şi bărbaţi. Diferenţa constă în faptul că, dacă în trecut ei militau în numele „corectitudinii”, în prezent ei şi-au actualizat argumentul, afirmând, alături de Reding, că „participarea femeilor în consiliile de administraţie face companiile mai profitabile”.

Opinia este susţinută de studii recente care au constatat că firmele în care ambele genuri sunt bine reprezentase se descurcă mai bine decât cele dominate de bărbaţi, una dintre explicaţii fiind că acele consilii de administraţie care au femei în componenţă contribuie la contracararea spiritului gregar.

Apoi, există ipoteza că femeile sunt mai bune decât bărbaţii pentru a se ocupa de anumite scenarii de afaceri. Într-un studiu publicat în 2009 de către Public Library of Science, participanţii au fost puşi să joace un joc pe calculator în care puteau face click în mod repetat pe ecran pentru a umfla un balon, cu fiecare clic obţinând o anumită plată.

Subiecţii puteau încasa plata în orice moment, însă riscau să piardă totul dacă umflau baloanele dincolo de nişte puncte de rupere stabilite aleator. Studiul a arătat că în condiţii care simulau condiţiile de stres (cum ar fi plasarea uneia din mâini în apă rece ca gheaţa), femeile au început să dea mai puţine click-uri pentru a umfla baloanele decât bărbaţii, dovedindu-se astfel financiar mai prudente.

Care este deci motivul pentru care femeile rămân subreprezentate în consiliile de administraţie ale companiilor, mai ales în prezent când femeile din Occident depăşesc numărul bărbaţilor în învăţământul superior, de ani de zile?

Cele mai mari obstacole în calea femeilor în afaceri sunt alegerile pe care acestea le fac în carieră faţă de alegerile pe care le fac în restul vieţii lor. Potrivit raportului McKinsey din 2010 „Femeile contează”, femeile continuă să îşi petreacă mai mult timp acasă şi în familie decât majoritatea barbaţilor. Din acest motiv, biologia ar putea purta principala parte de vină pentru actuala situaţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.