Pentru Zsolt Németh, responsabilitatea pentru maghiarii din ţările vecine depăşeşte sfera profesională

Pentru secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Németh, responsabilitatea pentru maghiarii din ţările vecine depăşeşte sfera profesională, înscriindu¬se în sfera unui interes cu adânci rădăcini familiale, în condiţiile în care tatăl său s-a născut într-o parte a Ungariei cedată Slovaciei, după Primul Război Mondial, iar mama sa provine din Transilvania, acum parte a României, scrie European Voice în ediţia de joi.(19 mai 2011)

„Problema maghiarilor de dincolo de frontiere a fost importantă pentru întreaga opoziţie. După ce de-al 20-lea Congres din 1956 [atunci când liderul sovietic Nikita Hruşciov l-a denunţat pe Stalin], a fost deschis drumul către naţionalismul comunist în Europa de Est – cu excepţia Ungariei, unde prezenţa minorităţilor din ţările vecine ar fi făcut din naţionalism o ameninţare la adresa Tratatului de la Varşovia”, explică Németh, membru al partidului Fidesz.

Németh a fost activ în cercurile opoziţiei la mijlocul anilor „80, ca student al Universităţii de Economie „Karl Marx”, unde a studiat economia şi sociologia şi unde a fost exclus de la cursuri considerate „sensibile”, deoarece tatăl său, un pastor protestant, era simpatizant al opoziţiei.

Oficialul ungar a fost prezent la crearea Fidesz în 1987, într-un dormitor al universităţii, fiind ce de-al doilea membru al noului partid. Viktor Orban, actualul premier, a fost următorul.

Deşi au trecut 25 de ani de ani de la aceste evenimente, iar Orbán a condus un guvern Fidesz între 1998 şi 2002 (în care Németh a ocupat aproximativ acelaşi post pe care îl deţine în prezent), pentru Németh evenimentele de la mijlocul anilor „80 continuă să rămână un punct de referinţă chiar şi acum, când contextul este destul de diferit.

„A fost amuzant după ce am pierdut să-l vedem pe Ferenc Gyurcsány devenind prim-ministru. El era deja adversarul nostru în calitate de şef al tinerilor comunişti, aşa că există o paralelă pentru noi între 2002-2010 şi 1982-1990 „, explică Németh.

Tot o idee din anii „80 este şi devotamentul său faţă de ideea de „Europa Centrală”, un termen care a servit odată pentru a distinge sateliţii europeni ai Uniunii Sovietice de restul blocului din Est, dar care şi-a pierdut din importanţă, odată ce ţările din regiune au aderat la UE.

Pe de altă parte, deşi puţini nu ar fi de de acord cu necesitatea îmbunătăţirii infrastructurii ce leagă Polonia şi Ungaria, România şi Croaţia, ţările din regiune s-au arătat mai interesate să-şi dezvolte propriile relaţii cu UE şi cu Germania, principalul investitor şi importator din regiune. „Nu am realizat un progres”, recunoaşte el. „Oamenii din Europa Centrală nu aşteaptă beneficii unii de la alţii”, adaugă oficialul maghiar.

Încercarea de a convinge alte naţiuni est-europene cât au de câştigat de pe urma acestui guvern Fidesz a devenit mai dificilă după una dintre primele decizii luate de partid după câştigarea alegerilor, cea privind procedura simplificată de acordare a cetăţeniei etnicilor maghiari din ţările vecine.

Această decizie a tensionat relaţiile cu România şi, în special, cu Slovacia. Németh susţine însă că în prezent relaţiile sunt sănătoase. „Vom încerca să fim discreţi”, precizează el, răspunzând la sugestiile că partidul a jucat un rol prea vocal în ceea ce priveşte treburile celor două cele mai mari minorităţi maghiare din regiune.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.