Succesorul lui Ben Laden se ascunde în Afganistan

Serviciile de securitate pakistaneze /ISI/ asigură că Saif al Adel, succesorul lui Osama Ben Laden, se ascunde în Afganistan, între Herat şi Kandahar, în zona supravegheată de trupele spaniole.

Deşi nu era cunoscut ca unul din comandanţii Al Qaida, mereu în umbra mentorului său, Ayman Zawahiri, Saif al Adel „şi-a câştigat respectul grupurilor jihadiste” care operează între Afganistan şi Pakistan, a asigurat joi (19 mai 2011) un agent al serviciilor pakistaneze ziarului La Razon.

Saif al Adel, fost membru al forţelor speciale egiptene care a îmbrăţişat ideologia jihadistă şi a venit în Afganistan în anii 80 pentru a lupta împotriva trupelor sovietice, l-ar putea înlocui pe Osama Ben Laden ca şef al reţelei teroriste, în mod provizoriu. Nominalizarea sa încă nu a fost confirmată de conducerea Al Qaida, motiv pentru care trebuie luată „cu precauţie” informaţia publicată miercuri de diferite mass-media internaţionale, a explicat agentul secret pakistanez.

Potrivit sursei ISI „va trebui să se aştepte una sau două săptămâni, când se preconizează un atentat sinucigaş de proporţii, ori împotriva forţelor NATO din Afganistan sau asupra teritoriului pakistanez, pentru a confirma noul leadership al Al Qaida”.

În opinia sa, Al Adel – al cărui nume adevărat este Mohamed Ibrahim Makkawi – este „omul ideal” pentru a asuma conducerea organizaţiei teroriste datorită „stării sale bune de sănătate, deoarece este mai tânăr decât doctorul Zawahiri (Al Adel are în jur de 50 de ani) şi pentru aspectul său fizic”, având în vedere că a adoptat manierele şi obiceiurile lui Osama. „Ar putea fi confundaţi deşi Al Adel este puţin mai înalt şi mai slab decât Osama”.

Postul american de televiziune CNN l-a citat pe Noman Benotman, fost lider al Grupului de Luptă Islamic Libian (Libyan Islamic Fighting Group), care a asigurat că unii membri ai grupului ar putea avea obiecţii în legătură cu desemnarea lui Al Adel în favoarea altor candidaţi din Peninsula Arabică.

„Informaţiile pe care le avem sunt că şefii Al Qaida s-au reunit pentru a desemna succesorul lui Ben Laden şi că reţeaua Haqqani a stabilit deja contacte cu viitorul succesor”, a dezvăluit sursa consultată de ziar care a dezminţit informaţiile potrivit cărora Al Adel s-ar afla în Pakistan.

„De un an şi jumătate se ascunde între Herat şi Kandahar. Nu a pus niciodată piciorul pe pământ pakistanez”, a insistat agentul serviciilor secrete. Veteranul jihadist are un lung trecut sângeros. În 1987, Egiptul l-a acuzat de tentativă de creare a unei aripi militare a proscrisului Jihad Islamic şi de planificarea asasinării preşedintelui Anwar el Sadat.

Cel considerat cel mai bun elev al lui Al Zawahiri ar fi participat la atentatele din 1998 asupra ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania şi i-ar fi antrenat pe combatanţii somalezi care au ucis cei 18 militari americani la Mogadiscio, în 1993.

Pe de altă parte, CIA îl bănuieşte că i-a antrenat pe unii dintre sinucigaşii care au participat la atentatele din 11 septembrie. Al Adel a fost şeful securităţii lui Ben Laden în Afganistan, înainte de invazia SUA în Afganistan, iar apoi a trecut în clandestinitate după căderea regimului talibanilor. A fugit mai întâi în Iran, împreună cu Suleiman Abu Ghaith şi Saad Ben Laden, deşi autorităţile iraniene nu au recunoscut prezenţa acestora pe teritoriul lor, şi apoi s-au stabilit la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.