Suntem destul de optimişti cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen; în privinţa siguranţei nu avem ce să ne reproşăm, susţine Florin Şaghi

0

România nu are ce să-şi reproşeze din punctul de vedere al siguranţei cu privire la aderarea la spaţiul Schengen, opoziţia unor state în privinţa intrării sale în acest spaţiu fiind doar de ordin politic, a declarat joi directorul Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Florin Şaghi.

„Pot să vă spun cu mâna pe inimă că, din punctul de vedere al siguranţei, nu avem niciun fel de problemă. Tot ceea ce se întâmplă cu nişte state care se opun aderării României (la spaţiul Schengen – n.r.) este de ordin politic. Sunt lucruri care nu au legătură directă cu ameninţări care ar putea veni în spaţiul Uniunii Europene prin România, sunt chestiuni pe care încercăm să le rezolvăm”, a precizat Şaghi, la conferinţa „Noi oportunităţi de finanţare pentru schimbare socială şi economică în Bazinul Mării Negre – Regiunea Dunării”.

El a subliniat că România se pregăteşte în continuare pentru acest proces, costurile totale pentru managementul frontierei de stat ajungând până în prezent la 1,2 milioane de euro, din care 800 de milioane de euro au fost cheltuite numai anul trecut.

Florin Şaghi şi-a exprimat speranţa că la Consiliul de Miniştri de Interne şi ai Justiţiei, care va avea loc în septembrie, România va obţine „decizii cu date fixe” în ceea ce priveşte aderarea sa la spaţiul Schengen.

„De asemenea, pe parcursul verii, se vor mai derula câteva demersuri care să conducă în final la această concluzie. Am lucrat în condiţii optime cu preşedinţia ungară (a UE – n.r.), încercăm să facem acelaşi lucru – şi avem promisiuni destul de încurajatoare – cu viitoarea preşedinţie polonă a UE. Sigur, avem şi noi susţinătorii noştri.
Suntem destul de optimişti. Din punctul de vedere al siguranţei, nu avem ce să ne reproşăm în acest moment”, a afirmat şeful Departamentului Schengen al MAI.

În opinia acestuia, Franţa, probabil, se va opune în continuare aderării României la spaţiul Schengen.

„Singura ţară care, probabil, va rămâne în continuare fermă pe poziţie va fi Franţa”, a spus Florin Şaghi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.