Un medic român face naveta între două lumi

– Veniturile unui pediatru român se rotunjesc practicând medicina atât în România, cât şi în Vest: în timpul săptămânii lucrează într-un spital românesc, în unele week-end-uri, face gărzi în spitalele belgienilor, scrie [block]0[/block].

Medicul Irina H. preferă anonimatul când povesteşte cum a devenit „navetist” în Belgia. Pentru că, spune ea, în România rişti ca oamenii să te judece din orice.
E genul de doctor de care nu ai fi surprins dacă îl vezi prin secţiile de copii cu vreun ursuleţ de pluş atârnat de stetoscop. Uneori, o poţi vedea trecând prin salon îmbrăcată în vreo bluză haioasă sau purtând codiţe în păr, spunând glume micilor pacienţi, împietriţi de spaimă sub albul spitalelor româneşti.

Medicul Irina H. a lucrat ani de zile în Belgia, în spitale bine dotate, pline de reguli bine puse la punct şi învăluite de calmul care apare când ştii că ai la îndemână tot ce oferă medicina modernă.

Acum s-a întors acasă, unde, de multe ori, unui medic normal îi vine să-şi ia câmpii. Aplică însă, ca un fel de asigurare, un sistem ciudat de muncă. „Sunt cu un picior în Belgia”, spune zâmbind. O dată la două luni, când belgienii o cheamă, Irina lasă deoparte spitalul românesc şi, în zilele ei libere, ia avionul ca să facă gărzi de week-end în Belgia. „Câştigi cam 800 de euro după garda de weekend din Belgia. Din care însă plăteşti impozit acolo, iei biletele de avion, de tren, un sandviş. „Uneori mă şi gândesc la final unde se duc banii mei. Îmi rămân cât să-mi plătesc rata la casă. Nu-mi dublez salariul de aici, pentru că muncesc foarte mult. Am şase-opt gărzi pe lună aici. Pot să zic că-mi câştig din gărzile în Belgia banii de o vacanţă sau să-mi cumpăr o carte bună„, spune medicul român.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.