A fost descoperit un trib amazonian unde oamenii n-au vârstă şi cuvintele „lună” şi „an” nu există

A fost descoperit un trib amazonian care nu are cuvinte pentru timp sau date, au anunţat vineri (20 mai 2011) câţiva oameni de ştiinţă, citaţi de Daily Mail.

Oamenii care aparţin tribului Amondawa din Brazilia n-au nici măcar termenii „timp”, „săptămână”, „lună” sau „an”, spune Chris Sinha de la Universitatea din Portsmouth.

El susţine că este prima dată că oamenii de ştiinţă pot dovedi că timpul nu este un concept uman adânc înrădăcinat, cum se credea înainte.

Profesorul Sinha, ale cărui cercetări apar în publicaţia Language and Cognition, spune: „Pentru tribul Amondawa, timpul nu există la fel ca pentru noi. Putem spune acum cu siguranţă că există cel puţin un limbaj şi o cultură care nu au concepte pentru timp ca ceva care poate fi măsurat sau numărat în abstract. Nu înseamnă că Amondawa +trăiesc în afara timpului+, ci că trăiesc într-o lume a evenimentelor, mai degrabă decât să conceapă evenimentele ca fixate în timp.”

Echipa de cercetători, care a mai cuprins un lingvist şi un antropolog, a petrecut opt săptămâni cu populaţia Amondawa, încercând să afle ce corespunde în limbajul lor „săptămânii viitoare” sau „anului trecut”. Nu au găsit cuvinte pentru astfel de concepte, ci numai pentru zi şi noapte sau pentru sezoanele uscat şi ploios.

Ei au mai descoperit că niciun membru al tribului nu avea o vârstă. Oamenii Amondawa îşi schimbă numele, care reflectă diferitele faze ale vieţii şi poziţia în comunitate. De exemplu, un copil mic îi dă numele său fratelui nou-născut şi-şi ia alt nume.

Contactat de lumea exterioară pentru prima dată în 1986, tribul Amondawa îşi continuă modul tradiţional de viaţă, vânând, pescuind şi cultivând legume.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.