Adrian Năstase: În România nu ar trebui acceptat un partid care se numeşte Partidul Maghiarilor din Transilvania

În România nu ar trebui să fie acceptat un partid care se numeşte Partidul Maghiarilor din Transilvania, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat (PSD), Adrian Năstase, criticând, totodată faptul că relaţiile dintre România şi Ungaria ţin doar de interesele personale ale preşedintelui român Traian Băsescu şi premierului Viktor Orban.

„Relaţiile cu Ungaria ţin doar de interesele personale ale lui Orban şi Băsescu, Orban fiind în momentul de faţă criticat dur pentru felul în care a modificat Constituţia, pentru Legea privind media şi, de asemenea, pentru felul în care a modificat competenţele Curţii Constituţionale.

Pentru raţiuni personale, electorale, Traian Băsescu îl sprijină pe Orban, care-l sprijină pe Tokes în România, împotriva UDMR-ului şi împotriva moderaţiilor din comunitatea maghiară. Nu cred că o astfel de politică este în interesul României. Şi cred că ar trebui să spunem lucrurile acestea mai clar”, a declarat Adrian Năstase, la o dezbatere organizată cu prilejul Zilelor porţilor deschise la Tineretul Social Democrat.

El a făcut o trimitere la un articol de pe blogul său, în care a scris cum a fost modificat unilateral un acord privind finanţarea burselor de către Ungaria, în cazul maghiarilor din România.

„Arătam (în articolul de pe blog – n.r.) că s-a schimbat canalul de finanţare care mergea către UDMR, printr-o zonă apropiată de Tokes şi de partidul care a fost înfiinţat. Lăsând la o parte faptul că, în opinia mea, în România nu ar trebui să fie acceptat un partid care se numeşte Partidul Maghiarilor din Transilvania. Poţi să-l numeşti Partidul berarilor din România, Partidul Maghiarilor din România, dar, în momentul în care cuvântul cheie devine Transilvania, ai în mod evident şi obiectivul unei separări etnice şi unei autonomii care să ducă către separarea etnică”, a explicat fostul premier.

El consideră că este nevoie de reprezentarea comunităţii maghiare în Parlament, pentru că, altfel, reprezentanţii respectivei comunităţi ar putea fi folosiţi drept masă de manevră pentru „tot felul de formule radicale”.

„Consider, în continuare, că cei care lucrează pentru a elimina reprezentarea politică a comunităţii maghiare din Parlament sunt nişte tipi reduşi mintal, care nu înţeleg că o comunitate de un milion şi şapte sute de mii de persoane, dacă nu are o reprezentare politică în Parlamentul României şi nu pot să se exprime în Parlamentul României, vor fi o masă de manevră pentru tot felul de formule radicale din Ungaria sau din diaspora maghiară, creând probleme la infinit.

Eu cred că este nevoie de o relaţie echilibrată, cu un partid echilibrat al maghiarilor din România, reprezentarea lor cum o doresc, dar cei care îl încurajează pe Tokes, şi mă refer la Traian Băsescu, fac o mare greşeală împotriva intereselor româneşti”, a arătat Năstase.

În context, el a făcut trimitere la rolul pe care ar fi trebuit să-l aibă Autostrada Transilvania, un proiect important atât pentru infrastructură cât şi pentru politică, căci ea ar fi avut şi semnificaţia de a scoate comunitatea maghiară dintr-un anumit tip de izolare.

„Autostrada Transilvania nu avea doar sensul de a oferi comisioane pentru diverse firme cu care a lucrat, probabil, domnul Berceanu, care consideră că acest proiect reprezintă o prostie. Sigur, eu am considerat că acest proiect are o semnificaţie politică deosebită, nu doar una legată de infrastructură.

Acest proiect, care a fost susţinut şi de Ungaria – pe vremea aceea -, susţinut şi de comunitatea maghiară, avea sensul de a scoate dintr-un anumit tip de izolare şi de ghetou comunitatea maghiară, pentru că autostrada mergea prin interiorul Ardealului şi avea deci un sens politic, eliminând acest sentiment de izolare şi având, în opinia mea – şi nu numai a mea, ci şi a celor care sunt mai inteligenţi în politica românească -, un anumit sens şi de aceea ne-am bătut pentru acest proiect”, a precizat social-democratul.

Potrivit acestuia, proiectul Autostrăzii Transilvania a fost blocat de către cei care, obişnuiţi cu comisioanele, au crezut că s-au dat comisioane pentru constructorii americani, şi care au reuşit să crească costurile acestuia de două-trei ori.

Adrian Năstase a făcut şi câteva precizări cu privire la declaraţia recentă a preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia Statutul minorităţilor ar putea fi adoptat, dat fiind faptul că el reprezintă o colecţie de drepturi din mai multe legi.

„L-aţi auzit pe Traian Băsescu vorbind despre faptul că Statutul minorităţilor ar trebui adoptat, pentru că el nu are niciun fel de problemă, nu ar reprezenta acest statut decât o colecţie de texte din diferite legi. Nu este adevărat.

În acest proiect de lege există un capitol, capitolul 5, care creează un stat paralel în anumite zone ale ţării. Şi acest lucru este foarte periculos şi este inacceptabil. (…) Aici este clar despre o minciună a lui Băsescu, de o încercare de a induce în eroare populaţia, de a-i induce în eroare pe români”, a conchis Adrian Năstase.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.