Alianţa de guvernământ pregăteşte un pact pentru salvarea executivului

Aliatul lui Silvio Berlusconi, preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi, şi-a avertizat colegii că pentru a rezista la guvernare, au nevoie de un pact care implică o nouă strategie politică, scriu vineri (20 mai 2011)cotidienele italiene.

În paralel, atenţia presei se îndreaptă spre bombardamentele NATO de joi noaptea spre vineri care au scufundat opt nave de război în Libia.

Cotidianul Corriere della Sera informează că Umberto Bossi i-a propus lui Berlusconi să adopte o nouă strategie politică pentru a salva executivul. O soluţie ar fi chiar şi o evaluare a guvernului dacă aceasta va fi solicitată de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.

Cu câteva zile înaintea desfăşurării turului doi de scrutin pentru primăria oraşului Milano, Bossi şi-a exprimat îngrijorarea pentru viitorul oraşului dacă Giuliano Pisapia, adversarul de centru¬stânga al Letiziei Moratti /Liga Nordului/ va câştiga alegerile.

„Alegătorii nu vor da oraşul pe mâna extremiştilor de stânga. Liga Nordului va face tot posibilul pentru a nu permite să câştige un nebun care ar umple oraşul de moschei şi ţigani. Milano nu se va transforma într-o ţiganiadă”, a declarat preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi. Candidaţii Letizia Moratti /Liga Nordului/ şi Giuliano Pisapia /centru-stânga/ îşi vor disputa funcţia de primar al oraşului Milano în turul al doilea de scrutin.

Rezultatele din primul tur, 41,58% şi respectiv 48,04% au provocat tensiunile actuale.

La câteva ore, Bossi a negat afirmaţiile despre Pisapia, scrie cotidianul Il Messaggero. „N-am spus niciodată că Pisapia este un nebun, doar că proiectului lui nu este compatibil cu oraşul Milano”, a dezminţit preşedintele Ligii Nordului.

Pe de altă parte Berlusconi contrazice orice divergenţă cu Bossi şi anunţă că alianţa de guvernământ se va extinde. Pe lângă obiectivul de a rezista până la sfârşitul mandatului, prim¬ministrul îşi doreşte să atragă de partea lui cât mai mulţi parlamentari. Berlusconi şi-a invitat colegii să înceteze cu schimburile de cuvinte dure.

Pe de altă parte, prim-ministrul italian, citat de cotidianul La Repubblica, a afirmat că susţine candidatura actualului ministru de finanţe francez, Christine Lagarde la preşedinţia Fondului Monetar Internaţional. Liderii europeni caută un înlocuitor al lui Dominique Strauss-Kahn. Aceeaşi poziţie a fost adoptată şi de ministrul de finanţe italian, Giulio Tremonti, care consideră că „doaman Lagarde are experienţa necesară pentru un asemnea rol şi merită a fi susţinută de toată lumea”, a precizat Tremonti.

În altă ordine de idei, cotidianul Il Tempo se ocupă pe prima pagină de bombardamentele Alianţei Nord-Atlantice în Libia şi anunţă că opt nave de război ale colonelului Muammar Gaddafi au fost scufundate la Tripoli, Homs şi Sirte. În acelaşi timp, televiziunea de stat a difuzat joi imagini cu liderul libian în timpul unei întâlniri cu un funcţionar al regimului la întoarcerea dintr-o misiune din Rusia. Interlocutorul lui Gaddafi este Mohamed Ahmed Al Sharif, secretarul general al World Islkamic Call Society.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.