EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Americanii vor ca aplicarea sentinţei capitale să fie dureroasă

Discuţiile pe marginea pedepsei capitale continuă în SUA. Din ce în ce mai des se face auzită opinia conform căreia cei condamnaţi la o asemenea pedeapsă nu trebuie să fie trimişi pe lumea cealaltă fără durere, notează cotidianul rus Komsomolskaia Pravda.

Până de curând, în 35 de state americane sentinţa capitală era pusă în aplicare cu ajutorul unor injecţii letale. Însă, după ce singurul producător american de thiopental Na, care constuie baza pentru asemenea injecţii, a anunţat închiderea acestei linii de producţie, unele state au început să caute posibili furnizori peste hotare. Ţinând cont de atitudinea ţărilor europene faţă de pedeapsa capitală, se ajungea la importatori din Pakistan.

Alţii obţineau preparatul în mod ilegal, prin companii britanice. În Arizona, de exemplu, o injecţie obţinută în acest fel a fost folosită pentru aplicarea unei sentinţe în octombrie anul trecut. Însă, deja în noiembrie guvernul britanic s-a sesizat şi a înăsprit controlul asupra preparatului, iar apoi a interzis cu totul exportarea lui.

În timp ce este căutate o alternativă la injecţia cu thiopental, a început să crească numărul americanilor care cred că această metodă ar trebui să fie înlocuită cu unele mai dure, cum ar fi camerele de gazare sau plutoane de execuţie. Susţinătorii unor asemenea metode sunt convinşi că cei condamnaţi la pedeapsa capitală nu trebuie să aibă parte de o moarte atât de uşoară precum este injecţia letală.

De exemplu, profesorul de jurisprudenţă Robert Blecker din New York afirmă că „pedeapsa capitală este o formă punitivă a dreptăţii”. De aceea, la injecţia letală trebuie să se renunţe nu din cauza problemelor cu furnizorii, ci pentru că aplicarea sentinţei trebuie să fie una exclusiv dureroasă.

„Nu trebuie să amestecăm medicina cu execuţia. Felul în care îi ucidem pe cei pe care îi urâm nu trebuie să aibă nimic comun cu felul în care le curmăm suferinţa celor pe care îi iubim”, a declarat Blecker, având în vederea eutanasia.

Plutoanele de execuţie sunt considerate o formă extremă şi chiar barbară de aplicare a sentinţei capitale, iar această metodă se aplică în SUA extrem de rar, subliniază Komsomolskaia Pravda.

Adepţii unei asemenea metode aduc drept exemplu de „triumf al dreptăţii” un caz din 1996, când un întreg detaşament militar din Fort Bragg /Carolina de Nord/ s-a oferit să-l execute pe un oarecare John Albert Taylor, care violase bestial o fetiţă de 11 ani. În final, sarcina a fost adusă la îndeplinire de cinci voluntari din poliţia micului orăşel în care „activase” violatorul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata