Bob Dylan, pe scenă şi la 70 de ani

Bob Dylan, lider incontestabil al muzicii folk americane din secolul al XX-lea, îşi sărbătoreşte marţi cei 70 de ani şi nu se gândeşte încă să-şi pună în cui acordeonul şi chitara, care l-au însoţit în cele patru colţuri ale lumii, relatează duminică AFP.

Pionier al cântecului angajat, el a concertat luna trecută pentru prima oară în Vietnam, în cadrul unui turneu mondial cu ocazia împlinirii a 50 de ani de carieră. A fost un loc simbolic de concert pentru autorul piesei „Blowin in the Wind”, cântecul său pacifist, reluat ca un imn în anii 1960 de către adversarii intervenţiei americane în Vietnam.

Mulţi artişti au fost influenţaţi de Bob Dylan. Printre ei, Elvis Presley, Beatles şi Jimi Hendrix. Bono, interpretul grupului U2, spune că Dylan a fost la începutul anilor 1960 mult înaintea timpului său, deschizând încă de atunci calea genurilor punk şi hip-hop.

Cântăreţul, a cărui voce nazală nu s-a degradat în timp, continuă să lanseze albume. În 2007, la 66 de ani, a format un nou grup, cu şapte muzicieni. A obţinut în 2008 un premiu Pulizer „pentru impactul său profund asupra muzicii folk şi a culturii americane, prin compoziţiile sale lirice cu o extraordinară putere poetică”.

Robert Allen Zimmerman, care a luat în 1962 numele unui unchi de-al său, Bob Dylan, s-a născut pe 24 mai 1941 la Duluth (Minnesota, nord). Fiu de imigranţi, a crescut în mijlocul unei comunităţi evreieşti alături de părinţii originari din Europa de Est.

Şi-a început cariera cântând în baruri şi, în 1962, a lansat cântecul său emblematic, „Blowin in the Wind”, inspirat dintr-un cântec tradiţional al sclavilor. Devine vocea reprezentativă a unei generaţii angajate, denunţând segregarea, vânătoarea de comunişti, rasismul şi războiul din Vietnam, ca şi prietena lui, Joan Baez, alături de care este ovaţionat la festivalul de la Newport din 1963.

Atinge punctul culminant al carierei la mijlocul anilor 1970, când la concertele sale se umpleau sălile din lumea întreagă.

Convertirea la catolicism al lui Bob Dylan, la sfârşitul anilor 1970, este trăită ca o renaştere după o perioadă de excese. El urmează să-şi reia turneul luna viitoare, în Europa. „Pe unii îi deranjează că lucrez încă atât de mult, dar nu am intenţia să mă retrag”, declara Bob Dylan în 2009 revistei Rolling Stones.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.