EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Dalai Lama poate să se întoarcă în Tibet

Preşedintele Regiunii Autonome Tibet (dependentă de guvernul chinez), Padma Choling, a asigurat joi (19 mai 2011) la o conferinţă de presă desfăşurată la Beijing, că „Dalai Lama are uşa larg deschisă dacă vrea să se reîntoarcă în China” după peste jumătate de secol de exil, dar a lansat totodată critici acerbe împotriva liderului religios, notează vineri (20 mai 2011) ziarul Estrella Digital.

Potrivit oficialului Choling, de etnie tibetană şi membru al Partidului Comunist Chinez, Dalai Lama „nu a făcut nimic bun pentru tibetani de când a fugit din ţară, în 1959″, iar chestiunea reîntoarcerii sale „depinde de el singur”, a spus el în declaraţii citate de agenţia Xinhua.

„Uşa este larg deschisă, iar el cunoaşte poziţia guvernului central”, a asigurat preşedintele regional tibetan care a respins totodată posibilitatea oricărei negocieri cu guvernul tibetan din exil, cu sediu la Dharamsala (India).

Choling a subliniat că singurul guvern legal care îi reprezintă pe tibetani este cel al regiunii autonome pe care el îl reprezintă, subliniind că nicio ţară din lume nu îl recunoaşte. El a amintit că Beijingul a abolit în 1959 „sistemul feudal şi că autorităţile politice şi religioase trebuie să fie unite”.

Liderul comunist a respins şi procesul de succesiune al guvernului tibetan din exil, desfăşurat în aprilie, prin care Dalai Lama s-a retras din politică iar profesorul Lobsang Sangay a fost ales prin vot universal noul prim ministru. „Fie ca se retrage sau nu, lui Dalai Lama nu-i este permis sa saboteze fericirea tibetanilor. Eu sunt presedintele guvernului regional, prin urmare eu sunt în pozitia de a proteja viaţa fericită a tibetanilor„, a conchis Padma Choling.

China asigură că Tibetul este de secole parte inseparabilă a teritoriului său, în timp ce tibetanii argumentează că regiunea a fost mult timp independentă până la ocuparea sa de trupele comuniste, în 1951. Regiunea a fost scenariul mai multor proteste în ultimii ani, precum cele din martie 2008 care s-au soldat cu numeroşi morţi în capitala regională, Lhasa, iar în ultimele săptămâni s-au semnalat diverse tensiuni ca urmare a „asediului” autorităţilor chineze asupra unui mănăstiri budiste.

Incidentul, care a reînviat confruntările dintre tibetani şi autorităţile chineze, a avut loc în zona mănăstirii Kirti, din provincia de sud-vest, Sichuan, (limita dintre podişul tibetan şi zonele populate majoritar de cei de etnia han). Tensiunile au cunoscut o escaladare la 16 martie, când un călugăr minor al mănăstirii, Phuntsog, s-a stropit cu benzină şi şi-a dat foc, murind câteva zile mai târziu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata