De elevul prea silitor este bine să fugi – opinie Ilie Şerbănescu

– Mentionand surse financiare internationale (nedezvaluite), probabil de la FMI, ziarul Adevarul a adus in atentie mai multe opinii despre Romania si perspectivele ei economice care merita interes macar si prin faptul ca lasa intr-adevar impresia a proveni din cercuri ale finantei mondiale.

Aflam astfel ca despre Romania in general nu prea se discuta in aceste cercuri, neprezentand probabil vreun interes anume, dar ca atunci cand vine vorba de contextul est-european Romania este mentionata ca exemplu de „conformare la FMI”.

Nici nu este de mirare caci „promptitudinea” cu care Romania a raspuns tuturor cererilor FMI i-a uimit chiar si pe expertii institutiei de la Washington. Interesant este insa altceva: ca FMI ar cam fugi de acest „elev silitor”!

Probabil pentru ca apare prea silitor spre a duce pana la urma toate lucrurile la bun sfarsit, dupa chiar experienta elevilor silitori la scoala care in viata insa dau gres!

„Sursele” nedezvaluite lasa a intelege ca FMI n-ar mai fi dorit un al doilea acord cu Romania, dupa cel dintai considerat un „mare succes”.

Succes pentru ca echipa Fondului ar fi obtinut din partea Romaniei reforme fiscal-bugetare „remarcabile”, in timp ce un al doilea acord ar trece, in mod obiectiv, in aria reformelor structurale, care ar fi mult mai greu de intreprins si in cazul carora, in pofida oricarei daruiri din partea statului roman, esecul este foarte posibil, ceea ce s-ar repercuta negativ si asupra imaginii FMI. Intr-un fel, destul de logic!

De aceea, spun „sursele”, FMI ar fi avut rezerve fata de al doilea acord, fiind poate preferabil din punctul sau de vedere sa se fi ramas cu imaginea succesului primului acord si sa se fi lasat Romania sa se descurce de aici incolo singura! Continuarea în Bloombiz.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.