Emil Boc: Cei care pot să muncească, au casă şi maşină nu mai primesc ajutor de la stat

O nouă legislaţie, dublată de controale riguroase pentru depistarea abuzurilor, i-au înlăturat din sistemul de acordare a ajutorului social pe cei care au venituri, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul interimar al muncii, premierul Emil Boc.

„S-a introdus o legislaţie nouă în privinţa venitului minim garantat, al cărei prim scop, ca şi în cazul pensiilor de invaliditate, a fost urmărire abuzurilor. Aşadar, aceia care pot să muncească, au casă, maşină în curte, să nu mai primească ajutor social”, a spus Emil Boc.

În continuare, acesta a arătat că, dacă la 31 decembrie 2010, 232.666 familii beneficiau de ajutor social, la 31 martie 2011, în urma controalelor, beneficiare erau 198.743 de familii.

„Au fost înlăturaţi din sistem cei care aveau venituri. Acum există resurse suplimentare care pot să meargă la pensii, la investiţii, la susţinerea locurilor de muncă”, a precizat premierul.

Au fost controlate 85.292 dosare de venit minim garantat, din care 5.384 au fost găsite cu nereguli. În continuare, s-a dispus suspendarea de drepturi la 4.828 dosare, iar pentru 556 încetarea drepturilor.

Potrivit opiniei primului ministru, noua legislaţie şi controalele efectuate şi-au atins scopul.

„Fenomenul creşterii numărului de beneficiari de ajutor social a fost stopat, constatându-se chiar o diminuare”, a menţionat Emil Boc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.