Eur, „cartierul spa” strategic ce se visează al doilea centru turistic al Romei

Eur este „cartierul de aur” din Roma, administrat de „Eur Spa”, o societate public-privat, aflată în mâinile Ministerului Finanţelor (90%) şi Primăriei Romei (10%) – o adevărată galaxie care dă de lucru unor membri de familie şi prieteni -, condusă de administratorul delegat Riccardo Mancini, un loial al primarului Romei Gianni Alemanno.

Compania este pe cale să transforme urbanistica zonei prin construirea de turnuri, instalaţii şi parcări, se arată într-o amplă anchetă de vineri (20 mai 2011) a ziarului italian La Repubblica.

Eur este un cartier strategic – 11.000 de locuitori şi o poveste ce datează din perioada fascistă, dar cu o bogăţie contemporană -, administrat în prezent de un grup de oameni bogaţi care decid investiţiile ce trebuie făcute, planificarea urbană, alegerea evenimentelor majore şi proiectele de obţinut. Este un „cartier spa” – o experienţă unică în Italia – ce nu este administrat nici de consiliul municipalităţii XII, dar nici de primarul Romei, Gianni Alemanno, ci de compania „Eur Spa”.

„Public şi privat împreună, existenţa Eur spa este o anomalie totală”, este de părere economistul Giorgio Ruffolo, care a reamintit că societatea pe acţiuni controlată de stat a moştenit de la Expoziţia Universală din 1942 o mină de aur formată din clădiri şi muzee, străzi şi parcuri şi datorită puterii sale economice (buget de 645 milioane de euro), acţionează ca un senior feudal din secolul al XI-lea, care nu dă socoteală decât monarhului. „Creăm valoare pentru acţionari”, este traducerea contemporană.

Patrimoniul este alcătuit din 13 monumente, plus patru parcuri de 63 de hectare, care păstrează 46 de specii rare de copaci. Compania public-privat îl fructifică închiriind aripi şi nişe din muzeele sale. Cui? Unor centre de modă şi birouri financiare, restaurante, spa-uri de lux, poliţiei, carabinierilor, administraţiei publice. Chiriile sunt mari: 28.000 de euro pe lună, plus TVA pentru structurile lucrative. Eur Spa colectează din chirii 40 de milioane de euro pe an.

Compania a decis să construiască noi opere de artă contemporană şi să transforme astfel acest „business district” în al doilea centru turistic din Roma. Aici se va afla viitorul Centru de Congrese, un hotel de clasă superioară cu 16 etaje, La Lama, şi 700 de locuri noi de parcare. Societatea public-privat, care a dat naştere în cartier celei mai importante revoluţii urbanistice contemporane din capitala Italiei, a decis să intre şi într-o afacere care până de curând a fost doar a Finanţelor (Fintecna).

Vechile turnuri ale Agenţiei de administrare fiscală vor fi demolate şi transformate într-un bloc rezidenţial. Pentru a realiza toate investiţiile, Eur Spa s-a îndatorat cu 400 de milioane de euro şi datorită unor tranzacţii financiare necugetate pe derivate. Apoi, a trebuit să restructureze datoria, la 190 milioane de euro, cu patru bănci italiene.

Mai mult, Fur Spa s-a lansat în multe alte activităţi profitabile îndepărtate de domeniul său: vrea să producă energie alternativă şi să gestioneze transformarea litoralului la Ostia.

Mediu, deşeuri, reciclare şi telefonie – a devenit un furnizor de servicii şi poate propune un model de politică locală viitoare cu centrul-dreapta la putere: de companie privată care aduce bani municipalităţii şi prin urmare pliază la cerinţele ei politicile din teritoriul în care operează. Eur Spa, fondată în 1999 pe vremea centrului-stânga, este astăzi un exemplu (clonabil) de privatizare a unei porţiuni a teritoriului.

Cum a devenit aşa de puternică în ultimii 12 ani? Este prezidată de un întreprinzător din fosta formaţiune Forza Italia a lui Berlusconi, Pierluigi Borghini, învins de Francesco Rutelli atunci când a candidat, în 1997, la primăria Romei. Adevăratul motor al structurii este însă administratorul delegat Riccardo Mancini, 52 de ani, care are acţiuni în 24 de companii. Odată cu intrarea în Eur Spa el a adus şi alte şapte funcţii „public-privať”.

Ar putea părea omul ales pentru a pune în slujba publicului experienţele din sectorul privat. Dar conflictele de interes ale managerului arată că a finanţat personal campania primarului Alemanno în 2006 şi a fost unul dintre trezorierii săi pentru cea din 2008.

Încrengăturile ilustrează recrutarea de oameni apropiaţi primarului Romei în companii „municipalizate”. Afilierea unor noi companii-fiice ale Eur Spa a dus la societăţi „în cascadă”. Aşa cum spune Richard Mancini: „Noi cei de la Fur suntem o maşină de război”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.