Experţi români instruiţi în Bulgaria să depisteze averile ilicite

Comisia bulgară de depistare a averilor ilicite va instrui experţi români pentru descoperirea şi confiscarea averilor ilegale, scrie vineri (20 mai 2011) cotidianul sofiot Standart.

Urmează ca detaliile să fie clarificate în următoarele două luni, dar este aproape cert că România va folosi experienţa bulgară în acest domeniu, scrie ziarul.
Schimbul de experienţă se va face la recomandarea reţelei internaţionale CARIN, specializată în lupta cu criminalii şi averile ilegale.

Reprezentanţii comisiei bulgare speră că această instituţie va deveni şi mai eficientă după adoptarea unui proiect de lege propus săptămâna aceasta de ministrul justiţiei Margarita Popova. Proiectul prevede confiscarea averilor tuturor persoanelor la care există o diferenţă mai mare de 50.000 de leva între veniturile realizate şi averea deţinută.

Comisia va primi dreptul să cerceteze toate averile achiziţionate în ultimii 20 de ani. De acum înainte, ancheta nu se va limita doar la persoana asupra căreia există suspiciuni că şi-a obţinut proprietatea în mod ilegal, ci vor fi cercetaţi şi toţi cei apropiaţi persoanei respective.

O altă modificare va permite ca oricine să poată sesiza comisia, singura condiţie fiind ca cetăţeanul respectiv să se prezinte cu numele real. Până acum comisia demara o anchetă doar atunci când începeea o urmărire penale împotrivă unei persoane.

Comisia va bloca partea din avere despre care crede că este ilicită şi va cere instanţei că aceasta să fie confiscată. Acest lucru se va face fără să fie nevoie ca persoana anchetată să fie mai întâi condamnată pentru vreo faptă penală, scrie Standart.

Ziarul Sega informează despre un amendament adoptat de parlamentul bulgar care interzice plăţile cash când suma depăşeşte 5.000 euro. În acest fel, toate achiziţiile imobiliare vor trebui să treacă prin bancă. Măsura, care va fi aplicată de la 1 iulie, este menită să reducă evaziunea fiscală.

În plus, cumpărătorul şi vânzătorul vor fi obligaţi să semneze o declaraţie că preţul declarat este cel real. În cazul în care se dovedeşte că preţul declarat este diferit de cel plătit, cei doi vor risca între 1 şi 6 ani de închisoare.

Ziarul scrie că, în prezent, când este vorba de achiziţii imobiliare, foarte des se declară un preţ mult mai mic faţă de cel real pentru ca taxele care trebuie plătite băncii, notarului şi statului să fie mai mici.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.