Experţii ruşi nu cred în capacitatea NATO de a crea independent un sistem antirachetă european

Rusia negociază problema creării unui sistem antirachetă european nu cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord /NATO/, ci cu SUA, a declarat generalul rus Evgheni Bujinski, membru al consiliului de experţi de pe lângă Institutul de Studii Politice din Rusia, în cadrul conferinţei de presă desfăşurate săptămâna aceasta la Moscova şi intitulate „Sistemul antirachetă din Europa: opinia experţilor ruşi”.

Înainte de a părăsi serviciul militar activ, Bujinski a condus multă vreme Departamentul pentru acorduri internaţionale din cadrul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse şi a participat de nenumărate ori la negocieri cu NATO, precizează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În opinia lui Bujinski, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a declarat de nenumărate ori că Alianţa nu poate încredinţa nimănui apărarea de rachete a teritoriilor ţărilor care fac parte din NATO, vinde iluzii. Membrii NATO nu deţin potenţial militar pentru soluţionarea unui asemenea obiectiv, iar toate posibilităţile pe care ei le au se rezumă la capacitatea de a se integra în sistemul antirachetă pe care îl creează în Europa americanii, subliniază Bujinski.

Deocamdată, acţiunile pe care le întreprind americanii în vederea desfăşurării sistemelor lor antirachetă la Marea Mediterană şi în România nu preocupă prea tare partea rusă, afirmă generalul.

Însă, Rusia a fost mereu preocupată de neorientarea sistemelor antirachetă în direcţia potenţialului rus de apărare strategică. Sistemele pe care Pentagonul încearcă să le folosească acum nu constituie o ameninţare la adresa Rusiei, însă ele pot fi dezvoltate. De aceea, Moscova cere garanţii că sistemele de apărare antirachetă ale SUA nu vor fi îndreptate împotriva Rusiei.

Potrivit lui Bujinski, astfel de garanţii ar trebui să fie nu de ordin declarativ, ci sub formă de fapte concrete: de exemplu, refuzul de a amplasa sisteme antirachetă în zone sensibile pentru Rusia, cum ar fi Polonia, statele baltice şi scandinave.

O a doua variantă ar fi limitarea sistemelor antirachetă la nivelul capacităţii de a contracara rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, pe care Rusia nu le deţine, dar care ar putea exista în ţările care îngrijorează SUA şi NATO. O a treia variantă ar fi reducerea sistemelor antirachetă înseşi.

Bujinski a amintit că Rusia i-a propus NATO crearea unui sistem antirachetă european după principiul sectorial, în care partea rusă să răspundă pentru securitatea spaţiului aerian şi cosmic de¬asupra teritoriului său şi al ţărilor vecine, cum ar fi Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, în timp ce NATO – de cealaltă parte a Europei.

Însă reprezentanţii ţărilor menţionate au blocat această iniţiativă, deoarece nu doresc ca de securitatea lor să se ocupe o ţară care nu este membră a NATO. O asemenea abordare ar putea duce într-un punct mort decizia de a crea un sistem antirachetă comun, asupra căreia au convenit toamna trecută Rusia şi NATO. Potrivit lui Bujinski, Moscovei şi Bruxellesului le vine greu să ajungă la o înţelegere, deoarece ele nu au încredere unul în altul.

Viitoarea întrevedere dintre preşedinţii american şi rus, care ar trebui să se desfăşoare la sfârşitul lui mai în Franţa, la fel ca cea a miniştrilor apărării din timpul summitului NATO-Rusia de la Bruxelles, nu vor putea, în opinia generalului rus, să schimbe situaţia, chiar dacă nu vor duce la o ruptură definitivă. Mai degrabă, părţile vor conveni să continue negocierile şi consultaţiile şi nu se ştie cât vor dura ele.

Între timp, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a atenţionat săptămâna aceasta pe partenerii occidentali că, în cazul în care Rusia, SUA şi NATO nu vor reuşi să convină asupra creării unui sistem antirachetă european comun, atunci Moscova va fi nevoită să-şi perfecţioneze armele strategice ofensive, pentru ca niciun sistem de contracarare să nu le poată diminua potenţialul.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.