FMI, o instituţie unde bărbaţii dau târcoale, iar femeile trebuie să fie vigilente

FMI este o insulă internaţională într-o mare de capital american, un loc dur condus de „masculi alfa”. Zilele sunt lungi, iar angajaţii sunt nevoiţi să petreacă împreună săptămâni întregi în „misiuni” în străinătate.

FMI este un loc care relaţiile înfloresc adesea, iar graniţele sunt uneori încălcate, scrie New York Times în ediţia de joi.(19 mai 2011)

Unele dintre femeile care lucrează la Fond evită să poarte fuste pentru a nu atrage o atenţie nedorită. Altele fac schimb de sfaturi şoptite cu privire la şefii excesiv de îndrăzneţi. O evaluare internă din 2008 a descoperit că managerii de la vârful organizaţiei nu au prea multe resticţii şi a conchis că „lipsa de scandaluri pe teme etice este mai degrabă o consecinţă a norocului decât a unor planificări şi acţiuni bune.”

Interviurile şi documentele conturează o imagine a unui FMI în care normele şi practicile legate de sex sunt radical diferite de cele al altor instituţii de la Washington, lăsând angajatele vulnerabile în faţa unei hărţuiri.

Legile Statelor Unite nu se aplică în interiorul zidurilor instituţiei, iar până la începutul acestei luni normele interne ale FMI conţineau o prevedere neobişnuită, despre care unii experţi şi foşti oficiali susţin că i-au încurajat pe manageri să curteze femeile care le erau subordonate. Potrivit acestea, „relaţiile intime dintre un şef şi un subordonat nu constituie, în sine, un act de hărţuire”.

„Este un fel de „Piraţii din Caraibe”, regulile sunt mai mult linii directoare”, explica Carmen M. Reinhart, o economistă importantă, care a ocupat postul de director adjunct al FMI pentru cercetare între 2001-2003.

În 2007, oficialii Fondului au respins anchetarea unei plângeri depusă de către o asistentă de la administraţie, care a avut relaţii sexuale cu superiorul său, pe care îl acuza că i-ar fi dat punctaje mici la evaluări pentru a o presa să continue relaţia.

Responsabilii i-au spus femeii că şeful respectiv urma să se pensioneze în curând şi că prin urmare nu avea niciun rost să se ancheteze abuzurile, potrivit descoperirilor făcute de instanţa internă a FMI. Oficialul, care nu a fost numit în evidenţe, a declarat anchetatorilor că el a avut, de asemenea, o relaţie sexuală cu o a doua angajată şi că nu crede că a acţionat în mod necorespunzător.

Într-un alt caz, o tânără femeie care a plecat între timp de la FMI, a povestit că în 2009, un senior manager din departamentul ei a început să-i trimită e-mailuri din ce în ce îi mai explicite în care îi spunea că vrea să aibă o relaţie. Femeia s-a plâns şefului ei, dar acesta nu a luat nicio măsură.

Potrivit Virginiei R. Canter, care s-a alăturat echipei Fondului anul trecut, cu responsabilitatea de a investiga plângerile de hărţuire, instituţia a luat recent o serie de măsuri importante pentru a-şi proteja salariaţii. Un nou cod de conduită adoptat la 6 mai 2011 specifică faptul că relaţiile intime cu subordonaţii „sunt susceptibile de a duce la conflicte de interese” şi trebuie divulgate autorităţilor corespunzătoare.

FMI, creat în 1945, are 2.400 de angajaţi care evaluează ‘sănătatea’ economică a naţiunilor dintr-o pereche de clădiri uriaşe, aflate la Washington şi prin intermediul unor curse regulate în străinătate.

În ultimii ani, fondul a încercat să diversifice componenţa staff-ului, angajând mai multe femei, Chiar şi aşa, numai 6 din cei 30 de directori executivi ai FMI sunt femei. De asemenea, doar 21,5% dintre toţi managerii Fondului sunt de sex feminin, spre deosebire de un procent de 32% la instituţia soră, Banca Mondială, şi de 26% la secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Noua politică privind relaţiile dintre angajaţi în interiorul FMI vine ca răspuns la un caz din 2008, în care economista ungară Piroska Nagy a avut o relaţie cu şeful Fondului, Dominique Strauss-Kahn, în prezent acuzat de agresiune sexuală asupra unei cameriste dintr-un hotel american. Nagy s-a descris într-o scrisoare adresată anchetatorilor, ca „damnată şi dacă o făcea şi dacă nu o făcea”.

O anchetă independentă a constatat că Strauss-Kahn nu a abuzat de puterea sa în relaţia cu Nagy, însă deşi acesta şi-a cerut scuze în mod public, multe dintre angajatele FMI au fost consternate de rezultatul anchetei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.