Interzicerea mişcării „indignaţilor” din ziua alegerilor

Biroul electoral central a interzis manifestaţiile mişcării 15M, convocate pentru ziua de dinaintea alegerilor, precum şi pentru ziua scrutinului, în 22 mai.

În cea mai mare parte, cotidienele spaniole de vineri (20 mai 2011) se limitează la a consemna acest anunţ, dat târziu în noaptea zilei de joi spre vineri, însă câteva comentează faptele şi critică atât autorităţile centrale, cât şi poziţia şi cerinţele manifestanţilor.

Biroul electoral central a decis să declare ilegale evenimentele de protest ale mişcării 15M care ar putea avea loc atât sâmbătă, cât şi duminică. Potrivit cotidianului El Pais, organismul a luat această măsură cu doar un vot diferenţă: cinci membri au fost pentru interdicţie, patru împotrivă şi unul s-a abţinut.

Biroul electoral interzice manifestaţiile în ziua pe care o au la dispoziţie alegătorii pentru a se gândi, înainte de alegeri, anunţă şi El Mundo, care apreciază totodată că decizia nu pare că va fi respectată de manifestanţi.

Deşi în decizie se arată că Biroul consideră că, în campania electorală, dreptul la reuniune invocat de manifestanţi trebuie „să fie potriviť şi obiectivul urmărit este apărarea dreptului la vot, protestatarii au primit vestea cu strigăte şi fluierături, mai scrie publicaţia menţionată.

Biroul electoral interzice protestele de sâmbătă şi duminică, anunţă ABC pe prima pagină, şi comentează faptul că manifestanţii continuă să sfideze autorităţile, susţinând că vor menţine adunările din Sol până în 22 mai, iar în tot acest timp, Ministerul de Interne nu explică dacă îi va evacua sau nu.

De asemenea, tot pe prima pagină, cotidianul publică o caricatură a ministrului de interne Alfredo Perez Rubalcaba, care spune că „nu e nevoie ca protestatarii să fie cu noi, e suficient să pară că sunť.

Şi cotidianul La Razon este critic faţă de membrii mişcării 15M, şi titrează vineri: Boicot la democraţie. Cotidianul spaniol scrie că „indignaţii” convoacă o manifestaţie pentru ziua de dinaintea alegerilor, în ciuda interdicţiei, şi acuză indirect partidul de la guvernare, precizând că pagina web a PSOE (socialişti) a servit drept platformă pentru adunările de dinainte de 15 mai.

Fotografia de pe prima pagină a ziarului îi arată pe miile de protestatari, iar comentariul jurnaliştilor spanioli arată că aceştia vor a treia republică: printre revendicările celor strânşi din Sol se numără schimbarea legii electorale, abolirea legii partidelor, creşterea impozitelor, sprijinirea educaţiei laice şi abolirea monarhiei, menţionează publicaţia.

Biroul electoral central împinge guvernul să pună capăt protestelor, şi consideră că mobilizările încalcă legea, pentru că cer cetăţenilor să nu voteze anumite partide politice, scrie şi cotidianul El Periodico de Catalunya, şi apreciază că ministrul Ruba lcaba va trebui să decidă acum dacă dizolvă sau nu adunările din Puerta del Sol, în cazul în care acestea se prelungesc.

Despre acelaşi motiv al interdicţiei scrie vineri şi cotidianul Publico. Acesta arată că Biroul electoral a interzis protestele, arătând că după încheierea campaniei electorale nu se poate cere votul, nici invita alegătorii să excludă anumite candidaturi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.