Nelson Mandela îşi continuă convalescenţa în satul copilăriei sale

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a plecat duminică, pentru prima oară în ultimele patru luni, de la domiciliul său din Johannesburg, pentru a-şi continua convalescenţa în satul unde a copilărit, Qunu (sud), a informat luni (23 mai 2011) preşedinţia, citată de AFP.

„Fostul preşedinte se va odihni un timp acasă la el, la Qunu”, la 875 km sud de Johannesburg, arată un comunicat. „Ne bucurăm că este din nou suficient de sănătos ca să poată călători”, adaugă preşedintele Jacob Zuma.

Nelson Mandela, în vârstă de 92 de ani, n-a mai ieşit din casa din Johannesburg, unde a fost transferat după două zile de spitalizare din cauza unei infecţii respiratorii acute. Simbol al luptei împotriva apartheidului, el şi-a chemat familia joi şi i-a spus: „Vreau să mă întorc acasă”, relatează cotidianul The Times.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, care n-a mai apărut în public de la finala Campionatului mondial de fotbal din 11 iulie 2010, a fost transportat cu avionul la Mthatha, capitala provinciei Eastern Cape. Cea de-a treia soţie a lui, Graca Machel, văduva fostului preşedinte mozambican Samora Machel, l-a însoţit la bordul avionului. Nelson Mandela a trecut apoi din Boeing într-o ambulanţă militară, cu ajutorul unui sistem cu troliu, şi a fost transportat la Qunu.

A fost primit de nepotul său, Mandla Mandela, 35 de ani, şi de membri mai în vârstă ai familiei. Primul preşedinte de culoare din Africa de Sud părea mulţumit şi a vorbit cu cei tineri, întrebându-i despre şcoală, arată The Times.

Fundaţia Mandela, care-i administrează imaginea şi acţiunile de binefacere, a trimis presei săptămâna trecută primele fotografii ale lui Nelson Mandela după ieşirea din spital, făcute în timp ce vota la domiciliu la alegerile locale.

Preşedintele Zuma, care-l vizitase cu o zi înainte, a spus că Mandela se simţea mai bine „decât ultima dată” când l-a văzut. „Era relaxat, glumeţ şi bucuros să mă vadă”, a adăugat preşedintele.

Nelson Mandela s-a retras din viaţa publică în 2004, continuând însă să susţină lupta împotriva sida şi în favoarea copiilor. Tot mai slăbit, el a renunţat să mai apară în public. Numele său are încă o mare importanţă în viaţa politică sud-africană.

Partidul său, Congresul naţional african (ANC), s-a referit tot mai mult la eroul luptei împotriva apartheidului înaintea alegerilor locale, pe care le-a câştigat cu 62%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.