Poliţia spaniolă a arestat 24 de persoane şi caută 14 cetăţeni români care se dădeau drept poliţişti şi jefuiau turişti

Poliţia regională din Catalonia a arestat 24 de persoane care jefuiau turişti în Barcelona şi în împrejurimi, dându-se drept poliţişti şi cărora li se impută circa 80 de infracţiuni de acest tip, informează luni agenţia de presă EFE.

Victimele sunt, în principal, turişti asiatici, americani, indieni şi pakistanezi.

Pere Guillén, şeful adjunct al Zonei Teritoriale de Investigaţiei a poliţiei regionale – Mossos d’Esquadra – a explicat într-o conferinţă de presă că hoţii au sustras de la victime cel puţin 80.000 de euro, furându-le portofelele sau cărţile de credit.

Pe lângă cei 24 de arestaţi, poliţia caută alte 14 persoane, toate de naţionalitate română, care au făcut parte din acelaşi grup organizat. Presupuşii hoţi acţionau în mod coordonat, în grupuri de trei sau patru persoane, care se schimbau des între ele, şi care foloseau maşini închiriate similare celor folosite de poliţie, a precizat Guillén.

Unul dintre membrii grupării, care se dădea drept turist, intra în vorbă cu adevăraţi turişti folosindu-se de orice pretext. El întreba turiştii cum poate ajunge într-o anumită zonă a oraşului sau îi ruga să le facă o fotografie. Între timp, alţi doi membri ai grupării se apropiau şi le cereau turiştilor actele la control. Cei doi spuneau că sunt poliţişti şi prezentau legitimaţii false, cerându-le turiştilor să le prezinte portofelele. Imediat, falsul turist se supunea cerinţelor falşilor poliţişti, ceea ce îi făcea şi pe adevăraţii turişti să acţioneze la fel.

Când victimele îşi scoteau portofelele şi le arătau falşilor poliţişti, hoţii profitau şi furau mai multe bancnote şi, totodată, cereau şi cărţile de credit, chipurile pentru ca turistul să probeze că documentele de identitate erau autentice.

Pere Guillén a precizat că falşii poliţişti le cereau victimelor inclusiv să tasteze numărul de pin al cărţilor lor de credit în telefonul mobil şi ulterior se prefăceau că verifică autenticitatea datelor. Conform denunţurilor, turiştii înşelaţi au declarat că se simţeau intimidaţi şi obligaţi să-şi dezvăluie codul pin şi abia mai târziu îşi dădeau seama că au fost păcăliţi.

Patru dintre cei 24 de arestaţi, toţi cu antecedente penale, mai fuseseră arestaţi într-o operaţiune anterioară împotriva unui grup format tot din cetăţeni români care opera în acelaşi mod şi care a fost destructurat în 2009 în Barcelona. Poliţiştii catalani au precizat că în câteva rânduri falşii poliţişti au avut un comportament ameninţător şi au intimidat turiştii cu arme de foc, cătuşe, ba chiar pe unele victime le-au şi percheziţionat.

Potrivit Diario Vasco, persoanele reţinute obişnuiau să acţioneze în jurul unor obiective turistice precum stadionul Camp Nou, Stadionul Olimpic, Palau Sant Jordi, Parc Güell şi în zonele cele mai cunoscute din cartierele Ciutat Vella şi Eixample.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.