Prof. dr. Amorin Popa: Obezitatea a crescut de trei ori în ultimii zece ani

Obezitatea a crescut de trei ori în ultimii zece ani la populaţia din România şi este cauză a epidemiei de diabet zaharat de tip II, a hipertensiunii şi bolilor cardiovasculare care ne stăpânesc în acest moment, susţine preşedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Amorin Popa.

Societatea modernă a renunţat la alimentaţia sezonieră de la fermierii locali şi cei bio şi a adoptat sistemul de alimentaţie industrial, care a adus avantaje legate de preţ şi de cantitate, nu şi de sănătate„, a declarat prof. dr. Amorin Popa, care a participat la Primăria din Cluj-Napoca la o sesiune de comunicări organizată cu prilejul Zilei Europene Împotriva Obezităţii, de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii.

El a arătat că „în sistemul industrial de alimentaţie s-au introdus progresiv, din păcate, pentru prelungirea termenului de valabilitate şi menţinerea gustului, mirosului şi a culorii, tot mai multe substanţe chimice, care, prin însumare şi prin individualizare la persoanele cu probleme medicale, au dus afectări majore ale sănătăţii”.

Efectele se resimt mai cu seamă asupra copiilor şi tinerilor. În faţa acestei adevărate drame care se profilează la orizont trebuie să reacţionăm împreună, personalul medical, Ministerul Sănătăţii şi populaţia„, a spus preşedintele Comisiei de Diabet.

Prof. dr. Amorin Popa a subliniat că marcarea produselor cu etichete care indică exact datele nutriţionale poate fi o soluţie rapidă pentru combaterea obezităţii şi a bolilor asociate acesteia, dar, „din nefericire, nu are nicio valoare atâta vreme cât populaţia nu are educaţia necesară pentru a citi şi înţelege mesajul de pe etichetă”.

„Foarte mulţi consumatori nu citesc datele de pe eticheta produsului, ceea ce este foarte rău”, a mai spus prof. dr. Popa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.