Rudolph Giuliani, asul din mânecă al candidatei prezidenţiale Keiko Fujimori

În plină derulare a campaniei electorale din Peru, Keiko Fujimori a uimit săptămâna trecută prin cooptarea în echipa sa unui personaj surpriză: Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului, cunoscut pentru a fi reuşit o importantă diminuare a ratei criminalităţii în timpul mandatului său, într-unul din oraşele cu cea mai mare rată a omuciderilor din SUA.

Fostul primar a apărut alături de Keiko la un miting din Trujillo, notează vineri (20 mai 2011) ziarul El Pais.

Deşi iniţial nu a fost recunoscut de peruanul de rând, prezenţa lui Rudolph Giuliani nu a trecut neobservată de mass-media locale. În timpul vizitei sale în Peru, Giuliani – care are acum o firmă de consultanţă pe teme de scuritate – a însoţit-o pe candidată pe străzi, a vizitat clădirile poliţiei şi a acordat numeroase interviuri.

Securitatea a devenit unul din subiectele sensibile pentru cetăţeni în ultimii ani. Potrivit sondajelor recente, delincvenţa, alături de şomaj şi sărăcie se află între principalele probleme cu care se confruntă ţara.

Şi, deşi Peru nu atinge nivelurile de delincvenţă ale altor ţări din regiune precum Venezuela sau Brazilia, senzaţia lipsei de siguranţă a cetăţenilor este din ce în ce mai mare.

Un sondaj publicat miercuri de ONG Ciudad Nuestra arată că 72% din locuitorii capitalei se simt nesiguri, iar unul din patru reclamă că a fost victimă a unei agresiuni în ultimul an. Situaţia este mai gravă în oraşele din interiorul ţării, unde în general poliţia are mai puţine mijloace la dispoziţie pentru a combate criminalitatea.

În ultimele săptămâni, Keiko Fujimori a reuşit să recupereze din distanţa care o separa de contracandidatul mai bine Ollanta Humala înaintea alegerilor prezidenţiale din 5 iunie, preluând conducerea.

Un sondaj realizat de agenţia Datum semnala joi 45,4% din preferinţele de vot pentru Keiko, faţă de 41,8% pentru adversarul ei naţionalist, care nu se preocupă prea mult de tema securităţii şi acordă mai multă importanţă programelor de asistenţă socială şi de redistribuire a bogăţiei.

Termenul-cheie în propunerea ‘fujimoristă’ în lupta împotriva criminalităţii este ‘mâna dură’, o marcă înregistrată a lui Alberto Fujimori în vremea preşedinţiei sale. Fostul preşedinte, aflat acum la închisoare şi care obişnuia să se compare cu Augusto Pinochet (i se spunea Chinochet), a devenit cunoscut pentru campaniile militare împotriva gherilei Sendero Luminoso şi pentru lovitura de stat la 5 aprilie 1992 când a închis parlamentul.

Acum inamicul nu mai este gherila maoistă, ci bandele de infractori comuni care prosperă în majoritatea oraşelor.

Pentru a le combate, Keiko Fujimori propune în toate discursurile sale /mai ales în cartierele sărace/ formarea unor gărzi civile de supraveghere a cartierelor periferice, un iluminat mai bun al străzilor, reformarea poliţiei naţionale şi înăsprirea pedepselor pentru infractori, propunând revenirea la pedeapsa cu moartea pentru violatorii minori.

Alţi membri ai partidului Fuerza 2011, precum fratele ei Kenji, adaugă propuneri precum reintroducerea serviciului militar obligatoriu, respinsă de Keiko.

Iată câteva cifre care reflectă lipsa de securitate a ţării:

– 72% la sută din locuitorii capitalei declară că nu se simt în siguranţă şi că ar putea fi victima unui atac.
– 21% spun că au fost victima unei agresiuni în ultimele 12 luni.
– doar 28% consideră că activitatea poliţiei este bună sau foarte bună.
– în zona El Callao, la perferia capitalei Lima, 77,3% spun că se simt în nesiguranţă.
– oraşul unde cetăţenii se simt cei mai vulnerabili este Piura (91%) şi cei mai în siguranţă Cajamarca (50%).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.