Scandalul de spionaj dintre Rusia şi Israel

Scandalul de spionaj dintre Rusia şi Israel, după expulzarea ataşatului militar israelian de la Moscova, se află în atenţia ziarelor moscovite de vineri.(20 mai 2011)

Ministerul rus al Afacerilor Externe a precizat că Vadim Liederman a fost prins în flagrant în timp ce primea o informaţie secretă.

Kommersant notează, făcând trimitere la presa israeliană, că adevăratul motiv al expulzării diplomatului este tentativa nereuşită a serviciilor secrete ruseşti de a-l recruta pe colonelul Liederman, care a emigrat din URSS în 1977, la vârsta de 15 ani. Potrivit presei, el a locuit până atunci într-un oraş din Republica Moldova.

Revenit în Israel, el a fost audiat de către reprezentanţi ai Ministerului israelian al Apărării, care au dorit să se convingă de faptul că nu a fost recrutat de către o ţară terţă. Toate verificările, inclusiv cu detectorul de minciuni, au arătat că suspiciunile sunt neîntemeiate, inclusiv „acuzaţiile de spionaj formulate de partea rusă”.

Nezavisimaia Gazeta citează surse din serviciile secrete potrivit cărora expulzarea ataşatului militar al Ambasadei Israelului la Moscova a fost legată strict de „spionajul industrial”. El „ajuta prea activ” unele companii israeliene pe piaţa rusă.

Potrivit cotidianului Vedomosti, Liederman încerca să facă lobby pentru avioanele militare fără pilot ale companiei israeliene private Elbit, în defavoarea companiei israeliene de stat IAI, ale cărei aparate se asamblează pe bază de licenţă pentru Ministerul rus al Apărării la o uzină din Ural. Valoarea contractului este de 400 de milioane de dolari. Tocmai această activitate a stârnit nemulţumirea IAI.

Un alt subiect în atenţia cotidianelor moscovite vizează creşterea continuă a preţurilor la benzină şi criza acestui produs cu care se confruntă mai multe regiuni ale Rusiei. Nezavisimaia Gazeta aminteşte că deficitul a început să fie simţit în aprilie.

Guvernul a încercat să soluţioneze această criză prin creşterea taxelor de export la benzină, dar măsura nu s-a dovedit a fi eficientă. Vedomosti notează că în Republica Tuva speculaţiile au fost cauzate de majorarea preţurilor în Mongolia.

Întrucât Ministerul Energiei a limitat exportul de benzină, criza a început şi în ţările vecine.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.