EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Agricultura încetineşte. Se scumpeşte mâncarea?

0

– Seceta prognozată în Europa, va scumpi alimentele indiferent de recolta obţinută, susţin agricultorii.

Producătorii agricoli atenţionează asupra scumpirilor produselor alimentare care vor urma în perioada următoare, argumentele fiind o producţie diminuată ca urmare a primăverii întârziate. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli avansează chiar şi cifre care indică scăderi cu aproape un sfert la producţia de secară şi rapiţă, scrie România Liberă.

Producţia de secară va fi cu 23% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu circa 7,6%. Producţiile de legume şi fructe sunt întârziate”, susţin agricultorii.

Liderii FNPAR precizează că cifrele avansate privind pierderile de recoltă, provin din raportările statului român către instituţiile internaţionale. „Autorităţile române au transmis către Eurostat evalurile privind recolta. Dacă ne referim doar la aceste cifre e de aşteptat să crească preţurile. În Europa este secetă şi ca exemplu, în Franţa sunt în discuţie măsuri de reducere a consumurilor de apă”, ne-a declarat Dan Botănoiu, director executiv FNPAR.

Specialiştii de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice subliniază că, în acest an am avut parte de o „primăvară întârziată” şi de „jocuri de temperatură” care au influenţat vegetaţia şi dezvoltarea plantelor. „Primăvara târzie a influenţat vegetaţia. La secară, suprafeţele cultivate sunt mici, deci influenţa nu e foarte mare. La rapiţă se resimt unele efecte: o dezvoltare întârziată, scurtarea duratei de înflorire etc. La culturile de floarea soarelui nu sunt deocamdată probleme. La cereale, la grâu sunt cazuri în care dezvoltarea a fost afectată. Însă s-ar putea realiza o compensare parţială a recoltei prin obţinerea de boabe mai mari. Nu s-a format o ramificaţie abundenţă şi boabele rămase se dezvoltă mai amplu”, ne-a declarat Viorel Ioan, conferenţiar la Catedra de Fitotehnică de la Universitatea de Ştinţe Agronomice.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.