EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,39 RON
(+0.49%)
GBP
5,39 RON
(+0.26%)
CHF
4,53 RON
(+0.3%)
BGN
2,47 RON
(+0.38%)
BYN
1,82 RON
(+1.1%)
CAD
3,18 RON
(+0.25%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,91 RON
(-0.43%)
JPY
0,04 RON
(+0.47%)
CZK
0,18 RON
(-0.75%)
INR
0,06 RON
(+0.42%)

Giganţii demografici ai lumii îşi omoară fetele

– China şi India, statele mamut care adună împreună o treime din populaţia globului, au o problemă cât ele de mare: dezechilibrul între fete şi băieţi este îngrijorător. În milioane de cazuri, familiile din aceste ţări au ales şi aleg încă să avorteze fetuşii femini. Băieţii sunt preferaţi fetelor fie pentru că pot atrage o zestre bogată, fie pentru că se consideră că pot proteja mai bine familia. Aceste decizii radicale şi – trebuie menţionat! – ilegale lasă însă în urmă mii şi mii de drame, scrie România Liberă

 

În China şi în nordul Indiei, la fiecare 100 de fete se nasc peste 120 de băieţi, o situaţie anormală, în condiţiile în care, în mod normal, numărul băieţilor născuţi este doar uşor mai mare decât cel al fetelor.
Nu este deplasat, prin urmare, să numim această exagerare ‘genociď. Milioane de fete dispar – avortate, ucise sau neglijate până la moarte. În 1990, economistul indian Amartya Sen a susţinut că numărul acestora se ridica la 100 de milioane. Azi numărul este mai mare.

 

Zestrea e buba

Chiar dacă India a interzis prin lege practica zestrei încă din 1961, aceasta este în continuare respectată în multe zone. Ba chiar valoarea zestrei creşte constant, afectând şi familiile sărace, şi pe cele bogate.

„Soacra mă batjocorea pentru că năşteam doar fete. Mă ameninţa că fiul ei va divorţa de mine dacă nu aduc pe lume un băiat”, s-a plâns BBC-ului Kulwant, o femeie indiană din Delhi care a fost forţată de familie să facă trei avorturi pentru că testele-tip cu ultrasunete arătau că fetuşii erau de genul feminin. Kulwant născuse deja trei fete, ceea ce i-a atras nenumărate bătăi din partea soţului, a soacrei şi a cumnatului.

„Odată au vrut chiar să-mi dea foc. Erau furioşi pentru că nu puteam să nasc un fiu. Băieţii aduc o zestre mare”, a spus Kulwant. În cele din urmă, ea a reuşit să nască un băiat. Dar soţul său a murit la numai trei ani distanţă. „A fost blestemul fetelor pe care le-am ucis. De asta a murit aşa tânăr”, s-a căinat femeia.

Aşa au ajuns milioane de femei să trăiască drame ca cea a lui Kulwant. Iar raportul băieţi – fete pentru minorii cu vârste sub 7 ani arată în prezent alarmant: 1.000 de băieţi pentru fiecare 914 fete. Asta în condiţiile în care populaţia sub 14 ani a Indiei reprezintă 30 la sută din cifra demografică a ţării – 1,2 miliarde de locuitori. Ceea ce înseamnă că dezechilibrul între sexe la categoria de vârstă de până în 14 ani depăşeşte 20 de milioane de persoane, în defavoarea genului feminin, conform statisticii ţinute de serviciul de informaţii american CIA.

Clinici ilegale

Avorturile în funcţie de gen sunt favorizate în India şi de faptul că majoritatea clinicilor care fac teste cu ultrasunete pentru gravide funcţionează în ilegalitate. Oficial sunt 40.000 de astfel de unităţi sunt răspândite în toată ţara, dar, potrivit BBC, şi mai multe fac teste în ilegalitate. Iar costurile unui astfel de test în zonele sărace sunt de câţiva dolari.

Premierul Indian Manmohan Singh condamnă uciderea fetuşilor femini şi o descrie ca pe o „ruşine naţională”, cerând o „cruciadă” pentru salvarea bebeluşilor-fete.

Dar cel mai cunoscut activist indian pentru această problemă, George Sabu, spune, pentru BBC, că Guvernul a arătat în ultimii 40 de ani puţină hotărâre de a opri practicile genocidare. Pentru că „genocid” este termenul care se potriveşte, mai ales dacă se ia în considerare următoarea statistică, aparţinând activiştilor indieni: în ultimul deceniu, au fost avortaţi nu mai puţin de 8 milioane de fetuşi femini în India.

 

Mărturia unei tinere supravietuitoare a avortului:


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata