EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Camera Deputaţilor a adoptat legea uceniciei la locul de muncă

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea de modificare şi completare a Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Legea a fost adoptată cu 177 de voturi „pentru” , 121 de voturi „împotrivă” şi nicio abţinere.

Încă de la dezbaterile generale, deputaţii Opoziţiei au anunţat că nu vor vota proiectul de lege, argumentând că acesta îi taie ucenicului toate drepturile pe care le avea în raport cu patronul.

„Proiectul acesta de lege care modifică legea din 2005 nu face decât să scoată toate drepturile ucenicilor în condiţiile în care patronul primeşte bani de la buget pentru a putea să-l şcolarizeze. Ce dă în schimb? Robie! (…) Acest Guvern nu mai ştie de unde să taie. (…) Faţă de legea iniţială se rad toate drepturile ucenicului. Ucenicul nu mai are absolut niciun drept. Vă rog să-mi arătaţi în această lege ce drepturi să dau ucenicului faţă de patron în condiţiile în care patronul foloseşte banii de la agenţia de muncă. Sunt banii plătiţi de noi toţi”, a declarat Aura Vasile, vicelider al deputaţilor PSD.

Ea admis, însă, necesitatea unei legi a uceniciei, arătând că o astfel de reglementare „este obligatorie atât timp cât legea Funeriu a desfiinţat alte structuri de învăţământ care să fie aplicabile tinerilor care nu intră la liceu”.

Împotriva acestei legi s-a pronunţat şi viceliderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu. În opinia acestuia, forma în care a fost propus proiectul de lege este una care nu poate fi votată.

La dezbaterile generale, deputatul PDL Cornel Ghiţă a vorbit despre importanţa acestei legi, susţinând că ea oferă avantaje atât ucenicului, cât şi patronului.

„Trebuie să vedem acest act legislativ ca o colaborare utilă, cu interese comune din partea angajatorului care prin susţinerea financiară pe care o primeşte de la stat face un efort pe un termen limitat pentru a permite unui tânăr să fie evaluat şi certificat de o comisie. (…) Pe de altă parte, tânărul ucenic trebuie să facă un efort pentru a putea să capete cunoştinţele necesare accesării unei profesii care să fie finalizată cu un contract de muncă”, a declarat deputatul PDL.

Pentru adoptarea legii s-a pronunţat şi deputatul Ovidiu Ganţ, din partea grupului minorităţilor naţionale. Acesta a apreciat legea ca fiind „utilă şi necesară” în condiţiile în care sistemul de învăţământ nu se corelează la cerinţele pieţei muncii.

Prin modificarea şi completarea Legii nr.279/2005, iniţiatorul, Guvernul, estimează o creştere a ratei de ocupare a tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, promovarea de oportunităţi de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi asigurarea angajatorilor cu forţa de muncă calificată în funcţie de cerinţele proprii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata