Care sunt cele mai performante spitale din ţară

– Doar cinci spitale şi câteva institute din ţară au fost incluse în cea mai înaltă categorie de performanţă. Însă până în 2012, aceste unităţi trebuie să înfiinţeze secţii noi sau să cumpere aparatură.

Jumătate din spitalele din ţară au fost clasificate, dar, până în prezent, doar cinci au fost încadrate în cel mai înalt nivel de performanţă (catogoria I): Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă din Timişoara, Spitalul Clinic Jude ţean de Urgenţă din Târgu-Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Acestora li se adaugă institutele cu o singură specialitate din Capitală, printre care Institutul Oncologic „Al. Trestioreanu”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. C. Paulescu” şi Institutul de Geriatrie „Ana Aslan”, scrie EVZ.ro.

Niciun spital nu s-ar încadra în categoria I

Unităţile menţionate au fost provizoriu încadrate în categoria I (nivel foarte înalt de com petenţe), fiind condiţionate de realizarea unui plan de conformare până la sfârşitul anului: fie dotări, fie crearea unor noi specialităţi. În lipsa acestui plan de conformare, niciun spital din România nu s-ar putea încadra în categoria I, întrucât niciunul nu dispune de toate specialităţile şi nici de personalul medico-sanitar prevăzut în normative.

„Totuşi, dacă un spital nu îndeplineşte condiţiile minime necesare pentru includerea în categoria I, poate încheia contract de colaborare cu unul sau mai multe spitale din aceeaşi localitate pentru a asigura specialităţile lipsă”, ne-a declarat Alexandru Călin, Şeful Direcţiei de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Spitalul din Târgu-Mureş, cel mai aproape de perfecţiune

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş este singura unitate medicală din categoria I din judeţ, dar şi din regiune. Unitatea este cel mai aproape de perfecţiune, spune reprezentantul MS, însă va trebui să semneze până la sfârşitul anului un contract de colaborare cu un alt spital prin care va asigura serviciile medicale pentru specialităţile boli infecţioase, pneumolgie şi psihiatrie.

Şi Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi s-a clasat în categoria I de competenţă, însă trebuie să înfiinţeze un compartiment de chirurgie pediatrică şi altul de chirurgie toracică, precum şi cabinete pentru specialităţile nefrologie şi pneumologie şi să încheie contracte de colaborare pentru specialităţile neonatologie şi chirurgie cardiovasculară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.