CARNETELE DE VACCINARE: Copiii care nu au toate vaccinurile vor fi respinşi la înscrierea la grădiniţă şi la şcoală?

– Proiectul de ordin privind eliberarea carnetului de vaccinare aflat pe site-ul Ministerului Sănătăţii are nevoie de îmbunătăţiri, sunt de părere unii reprezentanţi ai medicilor de familie doljeni. Aceştia sunt convinşi că, dacă va fi adoptat în forma actuală, proiectul ar putea da naştere la abuzuri grave.

Toţi nou-născuţii vor primi la ieşirea din maternitate un carnet de vaccinări. Ideea este veche şi a fost aplicată şi până acum, însă nu consecvent. Ministerul Sănătăţii s-a gândit că nu ar strica să fie legalizată, motiv pentru care a emis un proiect de ordin în acest sens. Actul normativ prevede înregistrarea obligatorie în acest document a tuturor vaccinurilor care urmează să-i fie administrate copilului, scrie Gazeta de Sud.

Carnetul de vaccinări stă la părinte, care trebuie să-l prezinte medicului vaccinator, iar acesta, la rândul său, va fi obligat să înregistreze în el toate vaccinurile făcute, în conformitate cu programul naţional de imunizări al Ministerului Sănătăţii.

Unul dintre reprezentanţii medicilor de familie doljeni, dr. Gindrovel Dumitra, susţine că a existat şi până acum un carnet de vaccinări, dar eliberarea şi completarea lui nu erau clar reglementate. „Carnetul de vaccinări se eliberează în maternităţi de aproximativ zece ani. Unii dintre părinţi vin cu aceste carnete la cabinet, iar medicii consemnează în ele fiecare vaccinare. Ordinul vine să legifereze toată această situaţie“, a declarat medicul de familie.

Problema este că nu legiferează bine. Medicii spun că eliberarea carnetelor va putea fi făcută, potrivit ordinului, doar de maternităţi, în condiţiile în care sunt şi copii care se nasc în străinătate, acasă, la dispensar sau în ambulanţă. O altă problemă ridicată de medici este cea referitoare la obligativitatea vaccinării. Vaccinarea este recomandată, dar nu este obligatorie în România, neexistând o lege în acest sens.

Cu toate acestea, proiectul de ordin al Ministerului Sănătăţii prevede obligativitatea prezentării carnetului de vaccinări la intrarea într-o colectivitate (grădiniţă, şcoală, facultate, fie ea de stat sau privată). Medicii de familie cred că în felul acesta se poate ajunge la situaţii discriminatorii, de copii resprinşi la şcoală sau la grădiniţă pentru că nu au toate vaccinurile făcute.

Cercetătorul Maria Şerbănescu, de la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din Bucureşti, specializat în genetică psihiatrică, explică de ce sunt periculoase astfel de acţiuni de imunizare,  în special la copii:
Şi în America se discută intens despre vaccinare. Acolo copiilor li se fac 60 de vaccinuri în primii doi ani de viaţă, iar recent, s-a pus problema dacă nu cumva aceste vaccinuri activează predispoziţii genetice care duc la declanşarea autismului. Vaccinurile au acţiune biologică şi pot să modifice expresia ADN-ului, la fel ca radiaţiile„.

Citește și
2 Comentarii
  1. luly piro spune

    aha bineintzeles toti treb vaccinati, ca sa fie predispusi la tot soiul de boli,si sa fie pasivi sa creada ca tot e voia soartei sau/asa vrea dumnezeu.pfuu animalelor cu legile vostre

  2. luly piro spune

    in toata lumea medicala independenta si necorupta se vorbeste ca din doi parinti sanatosi un copil se naste cu o extraordinaraimunitate,dar tocmai ca sa fie predispus imbolnavirii,si altor factori care se vor afla in zeci de ani de aici incolo(,daca se vor afla)ca populatia sa fie un soi de marionete.sa depinda de medicamente care sa te omoare mai repede si sa ti cheltui toata energia,bani,si abs tot pe pastile.asta i tot dragilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.