Conservatorii spanioli îşi netezesc drumul către guvernul central, cu o victorie istorică

Partidul Popular a câştigat de manieră covârşitoare alegerile locale şi regionale din Spania, în detrimentul rivalilor socialişti (PSOE), anunţă luni (23 mai 2011) cele mai importante cotidiene spaniole.

Acestea scriu despre faptul că victoria conservatorilor spanioli a fost copleşitoare, pe tot cuprinsul Spaniei, în primării şi legislative locale, şi comentează reacţiile socialiştilor, care şi-au recunoscut victoria, însă au refuzat, prin vocea premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero, să convoace alegeri generale anticipate.

PSOE netezeşte drumul lui Rajoy la Moncloa, cu o înfrângere fără precedent, iar PP mătură cu socialiştii, scrie cotidianul El Pais. Acesta consemnează că victoria lui Mariano Rajoy a fost incontestabilă, covârşitoare, aşa cum vroia de altfel liderul conservator, pentru a-şi netezi drumul către şefia executivului central, iar conservatorii s-au impus la alegerile locale cu aproape 10 puncte procentuale şi două milioane de voturi diferenţă.

De asemenea, cotidianul menţionat scrie şi despre coaliţia Bildu, care devine a doua forţă politică din Ţara Bascilor, cu cei mai mulţi consilieri, fiind votată de 25% dintre alegători.

PP câştigă cu un avantaj istoric, PSOE nu salvează decât Extremadura, anunţă cotidianul El Mundo, potrivit căruia conservatorii i-au nimicit pe socialişti la urne. Aceştia din urmă au pierdut un milion şi jumătate de voturi, iar PP a câştigat încă o jumătate de milion de voturi, precizează publicaţia menţionată, amintind că PP îşi depăşeşte astfel cel mai bun rezultat, cel din 1995, care l-a adus ulterior la Moncloa pe Jose Maria Aznar.

Cotidianul spaniol atrage atenţia asupra faptului că PSOE a plătit foarte scump modul în care guvernul a gestionat criza, precum şi apariţia celor 5 milioane de şomeri, dar şi că Stânga Unită (IU) a câştigat din această nemulţumire a populaţiei ori că votul în alb a marcat recorduri.

Spania votează schimbarea, titrează cotidianul ABC, relatând şi el despre înfrângerea istorică a PSOE, care pierde în toate comunităţile autonome spaniole. Înfrângerea socialiştilor, mai ales cea din Castilla-La Mancha, reflectă faptul că populaţia doreşte alegeri anticipate, apreciază publicaţia menţionată, care mai scrie că Zapatero dă vina pe criză şi rămâne în funcţie. Acelaşi cotidian menţionează că la Madrid Esperanza Aguirre îl îngroapă pe socialistul Tomas Gomez, iar în Ţara Bascilor Bildu devine a doua forţă politică.

Partidul Popular reuşeşte o victorie istorică: PSOE are cel mai prost rezultat în Castilla-La Mancha, la Madrid Aguirre mătură în cale, Camps îşi sporeşte majoritatea la Valencia, iar PP a fost formaţiunea cea mai votată în Extremadura şi Aragon, rezumă situaţia cotidianul La Razon.

Acesta scrie de asemenea că PP a învins PSOE în toată Spania, la zece puncte diferenţă, şi a câştigat pentru prima oară în Andaluzia, unde a câştigat primăria din Sevilla. În acelaşi timp, cotidianul spaniol atrage atenţia asupra intrării îngrijorătoare a Bildu pe scena politică din Ţara Bascilor, dar şi asupra eşecului mişcării ‘indignaţilor’, de vreme ce nivelul de participare la alegeri a ajuns la peste 65%.

PP lasă PSOE la terapie intensivă, scrie cotidianul catalan El Periodico; publicaţia remarcă de asemenea că, la nivel global, socialiştii obţin cel mai prost rezultat din istorie.

În Catalonia, mai observă ziarul menţionat, are loc o răsturnare de situaţie, după ce naţionaliştii catalani câştigă primăria din Barcelona, iar noul primar va trebui să aleagă un pact fie cu socialiştii, fie cu conservatorii, dacă vrea stabilitate pe durata acestui mandat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.