Constantin Roibu, directorul general al Oltchim: Combinatul nu trebuie privatizat acum

– Combinatul petrochimic Oltchim ar trebui să funcţioneze la capacitate maximă şi să revină pe profit înainte de a fi privatizat, spune Constantin Roibu, directorul general al companiei. Deşi FMI a cerut vânzarea de urgenţă a Oltchim, statul nu ar obţine acum un preţ corect, susţine Roibu, într-un interviu pentru „[block]0[/block]“.

Dacă ne uităm în jurul nostru, este imposibil să nu vedem ceva din plastic. Practic, orice ramură industrială foloseşte acest material, prin urmare este mai mult decât vital pentru dezvoltarea economică.

Puţini ştiu însă că de fapt acest plastic provine din produse petroliere şi că la noi în ţară singurul combinat care mai produce mase plastice a rămas Oltchim Râmnicu Vâlcea. Astfel că societatea a avut mereu cerere pentru produsele sale, atât din ţară, cât şi din afară, şi nu degeaba a fost numită „mândria Ceauşeştilor”.

Compania a funcţionat foarte bine până în toamna anului 2008, când, în debutul crizei economice, Petrom a închis instalaţiile de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti, care furnizau majoritatea materiilor prime ale combinatului. Atunci au început şi problemele pentru Oltchim. A fost nevoit să funcţioneze de atunci la doar jumătate din capacitate şi a terminat pe pierderi ultimii patru ani.

În plus, de gâtul companiei atârnă o datorie către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de 130 de milioane de euro, pe care statul, principalul acţionar al combinatului, încearcă să o transforme în acţiuni. Deşi acest proces trenează din 2008, Comisia Europeană nu a dat un verdict nici până acum.

În momentul de faţă, pe agenda FMI există ca punct de negociere sau ca punct impus statului privatizarea Oltchim cu prioritate. Însă atât pentru societate, cât şi pentru statul român şi pentru viitorul proprietar, este benefic ca mai întâi să fie finalizată conversia creanţei AVAS în acţiuni. De asemenea, sunt furnizori sau creditori privaţi care au posibilitatea la rândul lor să-şi transforme o parte din creanţe în acţiuni, în felul acesta ajutând foarte mult societatea să-şi reducă gradul de îndatorare şi implicit să devină bancabilă”, a explicat Roibu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.