EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Cum influenţează miliardarii Ţiriac şi Patriciu preţurile din imobiliare?

– Ion Ţiriac şi Dinu Patriciu îşi dispută anual poziţia de cel mai bogat român, însă cursa dintre cei doi miliardari nu se opreşte aici. Periodic, aceştia lansează prognoze despre evoluţia pieţei imobiliare şi a economiei, în general. Câte dintre acestea s-au adeverit și cum au influențat ele piața?

Capital a suprapus prognozele imobiliare făcute de Patriciu şi Ţiriac, de la începutul crizei şi până acum, peste graficul care urmăreşte evoluţia preţului la locuinţe vechi, sectorul imobiliar cel mai sensibil la astfel de declaraţii, pentru a determina în ce măsură estimările acestora s-au reflectat în piaţă (click aici pentru a vizualiza graficul).

Ieşirile publice ale celor doi şi-au găsit un răspuns pe piaţa locuinţelor, în majoritatea cazurilor. Care poate fi explicaţia? Sunt aceştia nişte analişti pertinenţi sau declaraţiile lor au influenţat deciziile proprietarilor care aveau scoase apartamente la vânzare? Părerile jucătorilor din piaţă sunt împărţite, însă nimeni nu ignoră influenţa pe care o au cei doi miliardari.

Interesant este că, în unele cazuri, declaraţiile lui Dinu Patriciu au venit exact înainte de a încheia o tranzacţie. În luna martie a anului 2008, când preţul locuinţelor atinseseră cel mai înalt nivel, Dinu Patriciu anunţa că sectorul imobiliar „urmează să se confrunte cu o criză fără precedent“ şi că acesta „cade în fiecare zi pe nesimţite şi nimeni nu recunoaşte asta. Eu nu am nici un interes în acest sens, nu mă interesează să investesc în piaţa imobiliară“. Câteva săptămâni mai târziu, preţul apartamentelor intra pe o pantă descendentă pe care o urmează şi astăzi. Momentul declaraţiei sale coincide cu finalizarea achiziţiei unui teren de 4,4 ha în spatele Casei Presei Libere, unde Patriciu intenţiona să dezvolte, în parteneriat cu Immorent, un proiect imobiliar mixt care necesita investiţii de circa 300 milioane de euro. Continuarea în Capital

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata