Film despre tinereţea Fericitului Ioan Paul al II-lea, la Casa Municipală de Cultură din Cluj

Un film dedicat vieţii Fericitului Ioan Paul al II-lea (1920 -2005), născut Karol Wojtyla, care prezintă anii tinereţii celui ce avea să fie ales, în 1978, Suveran Pontif, este proiectat, marţi, la Casa Municipală de Cultură.

Realizat în anul 2005, în regia lui Giaccomo Battiato, lungmetrajul „Karol – Omul care a devenit Papă” este proiectat pentru publicul clujean cu sprijinul Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză.

Acţiunea filmului începe în teribilul an 1939, când Polonia este invadată de trupele germane şi începe al Doilea Război Mondial. Tânărul Wojtyla, interpretat de Piotr Adamczyk, era student al Universităţii „Jagellone” din Cracovia. Universitatea se închide, iar Karol Wojtyla este nevoit să muncească într-o fabrică de produse chimice.

Îşi pierde tatăl în 1941, apoi prietenii şi mulţi dintre cunoscuţii la care ţinea. Înţelege că este nevoie de el pe front, dar simte că nu poate plăti cu moarte pentru moarte. Alege să-şi dedice viaţa slujirii lui Dumnezeu. Din acest moment, traiectoria vieţii sale este cunoscută.

Filmul ilustrează pasiunea lui Karol Wojtyla pentru poezie, dramaturgie şi fotbal. În ciuda tragediei care cuprinde întreaga ţară, Wojtyla nu îşi pierde speranţa că Polonia va putea renaşte din propria cenuşă. Filmul conţine fragmente din înregistrări autentice din viaţa Papei.

Lungmetrajul este subtitrat în limba română, iar intrarea la proiecţie este liberă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.