EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu şi alte 27 de persoane, reţinuţi de procurorii DNA

Fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împreună cu alte 27 de persoane acuzate în dosarul privind contrabanda şi corupţia de la Vama Constanţa (sud-est), au declarat marţi surse judiciare.

După mai multe ore de audieri, procurorii anticorupţie au emis ordonanţe de reţinere pentru cei 28 de inculpaţi, printre care şi Laurenţiu Mironescu, urmând să fie prezentaţi în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventivă.

La DNA au mai fost aduşi luni circa 50 de persoane pentru a fi audiate în acelaşi dosar, procurorii efectuând de asemenea percheziţii la mai multe adrese din Constanţa şi Bucureşti.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de senatorul PDL Mircea Banias. El a confirmat luni, când a ieşit din sediul DNA, că procurorii au început urmărirea penală pe numele său pentru acuzaţia trafic de influenţă.

„Am înţeles că a început urmărirea penală împotriva mai multor persoane, inclusiv a mea, pentru trafic de influenţă. E o anchetă care îi priveşte pe vameşi. Se vehiculează şi numele meu, dar vă spun ce le-am spus şi eu: nu are nicio legătură cu activităţile pe care le-au desfăşurat vameşii din Constanţa”, a declarat Mircea Banias.

El a spus că îl cunoaşte pe Laurenţiu Mironescu şi că au împreună o firmă la care deţin părţi sociale, însă niciunul nu este administrator al societăţii respective.
Mircea Banias a afirmat că nu are nicio atribuţie şi nicio responsabilitate în ceea ce priveşte sistemul vamal din România.

„Fratele meu face parte dintr-o organizaţie pe care a înfiinţat-o împreună cu mine, de promovare a porturilor, dar din care m-am retras în urmă cu doi ani de zile”, le-a declarat Banias ziariştilor prezenţi la DNA.

Senatorul PDL Mircea Banias a fost adus luni dimineaţă la sediul DNA central, după ce procurorii şi poliţiştii au efectuat zeci de percheziţii în Bucureşti şi Constanţa.
Avocatul a trei vameşi de la Vama Constanţa, Ion Panaitescu, a declarat luni că aceia pe care îi reprezintă sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, de dare şi luare de mită.

„Procurorii susţin că mita ajungea la persoane din Vama Constanţa Sud – Agigea. Clienţii mei sunt acuzaţi că au căutat să evite procedura vămuirii. Alte nume din dosar sunt cele ale lui Mironescu şi Banias”, a susţinut Ion Panaitescu.

Pe de altă parte, avocata Alina Gingirov, care reprezintă un cetăţean chinez, a spus că procurorii DNA au efectuat percheziţii în urma cărora au fost ridicate stick-uri, laptopuri, piese IT şi au efectuat şi reţineri în dosar.

Avocata a explicat că acuzaţiile de luare şi dare de mită sunt legate de intermedierea unor importuri, în 2010, cu fraudare şi implicare directă la autorităţile vamale.
„E vorba de marfă de contrabandă. Procurorii vorbesc de mai multe tiruri. Inculpaţii dădeau bani pentru ca acestea să nu fie verificate”, a declarat Alina Gingirov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata