Frontul Popular îşi perfectează strategia: Putin va deveni lider naţional, iar apoi – preşedinte al Rusiei

Frontul Popular din Rusia lucrează în mod activ la îngroşarea rândurilor sale la nivel regional. În unele regiuni, fiecare al treilea locuitor a devenit deja membru al noii organizaţii.

La rândul lor, internauţii pot admira un nou comics, cu „supereroul Putin” în rol principal.
În acelaşi timp, premierul şi-a înfiinţat propriul centru analitic, menit să elaboreze programul electoral al Frontului. Experţii sunt de părere că preocuparea lui Putin pentru rezultatele Frontului în alegeri atestă intenţia sa de a reveni la funcţia de preşedinte al Rusiei, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Pe străzile oraşului Nijni Taghil sunt amplasate panouri imense care invită locuitorii să se ralieze Frontului Popular şi care promovează citate din Putin, în timp ce „plasa propagandistică” a fost lansată şi pe internet, vizând în special tineretul.

Astfel, pe site-ul „superputin.ru” au fost amplasate comicsuri al căror personaj principal este „un om ca toţi oamenii” – Vladimir Putin. În imagini, Putin îi salvează pe moscoviţi de terorişti cu bărbi negre şi de zombie. Principalul duşman al premierului este un trol gras, care seamănă cu bloggerul Aleksei Navalni, iar principalul său aliat – un pitic simpatic, care se poate transforma în urs /aluzie la numele Medvedev, care vine de la cuvântul rusesc ce înseamnă „urs”/.

Nu rămâne în afara propagandei frontiste nici „partea iluminată” a electoratului, continuă ziarul rus. La sfârşitul săptămânii trecute, Putin a „blagoslovit” înfiinţarea unui institut de studii socio¬economice şi politice, însărcinat cu elaborarea programului electoral al Frontului Popular şi al partidului Rusia Unită, al cărui lider este tot Putin.

Director al institutului a fost numit senatorul Nikolai Fedorov. În timpul „inaugurării” noii instituţii, Putin a amintit că în cadrul guvernului rus există zeci de grupuri de experţi care se ocupă cu modernizarea „Strategiei-2020”, exprimându-şi dorinţa ca noul institut „să nu fie unul mare şi excesiv de birocratizať.

Potrivit directorului Fedorov, viaţa cetăţenilor ruşi „trebuie să fie construită pe bază ştiinţifică, adică partinică, în fiecare casă, scară de bloc sau curte”. „În caz contrar, aceste miliarde şi trilioane nu vor avea efect pentru ţara şi alegătorii noştri”, a spus Fedorov. În cadrul noii instituţii vor fi reunite „cele mai strălucite creiere, în calitate de experţi din toate colţurile Rusiei”, l-a asigurat Fedorov pe Putin.

Însă, în opinia directorului Institutului pentru dezvoltare modernă, Igor Iurghens, lui Fedorov îi va fi destul de greu să acceseze „creierele strălucite” ale ţării, pentru că noul centru analitic va fi nevoit să prelucreze un material mult prea amplu. „Putin vrea ca institutul să reunească toate proiectele, inclusiv „Strategia-2020”, subliniază Iurghens, precizând că specialiştii institutului pe care îl conduce lucrează la rândul lor în 5-7 dintre cele 20 de grupuri ce se ocupă de această strategie şi ei ştiu foarte bine că aceasta mai are încă mult până la forma finală.

Potrivit preşedintelui Centrului pentru tehnologii politice, Igor Bunin, ofensiva propagandistică a Frontului Popular confirmă intenţia lui Putin de a candida în alegerile prezidenţiale din 2012.

„Pentru premier, primul obiectiv este cel de a obţine „pachetul de control”, ca să poată spulbera incertitudinile referitor la cine ia deciziile, inclusiv în ceea ce priveşte persoana care va fi înaintată la preşedinţia ţării în timpul congresului din decembrie al Rusiei Unite. Scopul numărul doi este de a reveni în funcţia de preşedinte al ţării şi chiar cu acordul lui Medvedev”, afirmă Bunin.

Pentru aceasta, partidul puterii ar trebui să întrunească cel puţin tot atâtea voturi ca în timpul alegerilor parlamentare din 2007, subliniază expertul pentru cotidianul rus menţionat. „Atunci, Putin va putea declara că rămâne lider naţional, iar Rusia Unită şi Frontul Popular îl vor „ruga” să revină la funcţia de preşedinte al ţării.

De altfel, cu un rezultat mare /pentru partidul puterii/, Putin pur şi simplu va fi nevoit să revină la preşedinţie! Însă, dacă rezultatul va fi ceva mai modest – adică mai mic de 50% – el va deţine oricum „pachetul de control” şi în această situaţie ar putea conveni cu Medvedev să păstreze într-un fel tandemul. Alte variante nu există”, şi-a exprimat convingerea Bunin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.