Liga Nordului cere mutarea mai multor ministere în nordul Italiei

Reacţiile la propunerea surprinzătoare făcută de partidul Liga Nordului, din alianţa majoritară de guvernământ, deschid primele pagini ale cotidienelor italiene de luni(23 mai 2011).

Iniţiativa descentralizării executivului nu a fost primită cu entuziasm de partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii, dar atenţia este concentrată pe compromisul pe care prim-ministrul va trebui să îl facă pentru a-şi mulţumi proprii susţinători, dar şi aliaţii.

Cotidianul Corriere della Sera scrie că premierul a propus mutarea unor departamente ministeriale de la Roma la Milano, dar Liga Nordului nu doreşte să renunţe la propunere. Partidul a început să strângă semnături printre locuitorii oraşului din nord.

Preşedintele Ligii, Umberto Bossi, este de părere că şi tinerii din nordul Italiei trebuie să aibă şansa de a lucra într-un minister fără a fi nevoiţi să se transfere la Roma.

Mai mult, acesta a introdus propunerea în cadrul campaniei electorale pentru postul de primar al oraşului Milano. Bossi a promis că o va ţine sub observaţie directă pe candidata din partea partidului său, Letizia Moratti, pentru a verifica dacă a respectat propunerile din campania electorală.

Despre campania electorală de la Milano scrie şi cotidianul Il Messaggero care subliniază că schimburile de replici între candidaţi sunt din ce în ce mai dure. În timpul unor adunări, mai mulţi susţinători, atât de centru-dreapta cât şi se stânga, au fost agresaţi şi alegătorii se acuză reciproc de violenţe.

Tensiunile electorale i-au cuprins şi pe liderii naţionali. După ce săptămâna trecută Umberto Bossi /Liga Nordului/ a afirmat că o eventuală victorie a lui Giuliano Pisapia ar transforma oraşul Milano într-o „ţiganiadă”, Berlusconi a adoptat acceaşi poziţie faţă de adversarul doamnei Letizia Moratti /Liga Nordului/. „Dacă Milano va deveni Stalingradul Italiei, nu cred că locuitorii vor fi mulţumiţi. Aici avem de-a face cu o mişcare de stânga extremistă”, a declarat premierul italian.

Cotidianul La Stampa anticipează că Silvio Berlusconi a aprobat deja cerea lui Bossi de transferare a ministerelor în nordul Italiei. Strategia a fost dezbătută joi în cadrul unei şedinţe restrânse la care au participat, pe lângă cei doi protagonişti, ministrul economiei şi finanţelor Giulio Tremonti şi ministrul pentru simplificare organizaţională Roberto Calderoli.

Surse din guvern susţine că ar putea fi transferate ministere fără portofoliu, dar care ar aplana conflictul iminent. Ziarul subliniază că iniţiativa ar putea să nu aducă cele 70.000 de voturi necesare candidatei Letizia Moratti pentru a câştiga în turul al doilea al scrutinului.

Propunerea lui Bossi a înfuriat şi administraţia locală a Romei, scrie cotidianul La Repubblica. Guvernatorul capitalei, doamna Renata Polverini, şi primarul Gianni Alemanno, au cerut o întâlnire urgentă cu prim-ministrul Silvio Berlusconi.

Edilul şef al Romei a amintit că ultimul cuvânt îl are electoratul, care susţine alianţa de centru-dreapta. În campania electorală care i-a adus victoria lui Alemanno nu se vorbea despre transferarea ministerelor. În replică, ministrul simplificării organizaţionale, Roberto Calderoli, a precizat că el este obişnuit să dialogheze doar cu Berlusconi, singurul lider al partidului Poporul Libertăţii.

Umberto Bossi a subliniat că îşi doreşte ca Ministerul Reformelor, Ministerul Economiei şi cel al Simplificării să fie transferate la Milano.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.