Micul sat irlandez Moneygall se pregăteşte pentru cea mai importantă zi din istoria sa

Populaţia micului sat irlandez Moneygall va depăşi de câteva ori numărul obişnuit de rezidenţi, atunci când preşedintele american Barack Obama şi numerosul său anturaj vor descinde luni pentru o vizită, scrie cotidianul irlandez The Indepedent în ediţia de luni (23 mai 2011).

Pentru cei 300 de locuitori ai acest sat irlandez obscur, vizita preşedintelui american, care va sosi în sat cu elicopterul, este echivalentul unui miracol.

Cei mai mulţi rezidenţi au ieşit în stradă de duminică pentru a arunca o ultimă privire în jur înainte de montarea dispozitivelor de securitate. Preşedintele Obama, al cărui stră-stră-stră-bunic, Fulmouth Kearney, era originar din satul Co Offaly înainte de a emigra în America în 1850, va vizita mica localitate luni după-amiază.

Aproximativ 3.500 de litri de vopsea, donaţi de către un întreprinzător, au fost folosiţi pentru pentru a picta aproape tot ceea ce nu mişcă în sat, notează cu umor The Independent. Plini de entuziasm, locuitorii au refăcut faţadele de la toate casele, dar şi de la şcoală şi de la cele două biserici, catolică şi protestantă.

Vizita lui Obama a aprins şi spiritul antreprenorial local. Au apărut brusc mai multe magazine de suveniruri, care încearcă, cu ajutorul unor kitsch-uri vesele, să obţină şi avantaje comerciale de pe urma celebrului său vizitator. Există suveniruri cu Obama şi trifoiul sau cu Obama alături de berea Guinness sau burgeri Obama. În plus, un nou site web oferă o gamă de tricouri, la 15 lire fiecare, cu slogane cum ar fi „Care este faza Barack?”

Între timp, un cântec slobod la gură proclamă: „O’Leary, O’Reilly, O’Hare şi O’Hara, nu exista niciunul mai irlandez decât Obama. De la vechea piatră Blarney la dealurile verzi din Tara nu e nimeni mai irlandez ca Obama.”

Irlanda, scrie The Independent, a primit cu bucurie mai mulţi preşedinţi americani şi îşi aminteste în special de vizitele făcute de Bill Clinton şi mai ales de John F. Kennedy.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.