Miliardarul rus Prohorov promite reformarea partidului „Cauza dreaptă”

Posibilităţile de reformare a partidului „Cauza dreaptă”, odată cu preluarea conducerii de către miliardarul rus Mihail Prohorov, sunt analizate în ziarele moscovite de luni, experţii estimând că formaţiunea are acum şanse să intre în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Actuala conducere a partidului „Cauza dreaptă” va renunţa la funcţii pe 25 iunie, în cadrul unei şedinţe, dând undă verde miliardarului, scrie Rossiiskaia Gazeta. Odată cu venirea lui Prohorov la conducerea formaţiunii, cresc şansele acesteia de a trece pragul electoral şi de a ajunge în Duma de Stat /camera inferioară a parlamentului rus/, susţine şefa Centrului de studiere a elitelor din cadrul Institutului de sociologie a Academiei ruse de Ştiinţe, Olga Krâştanovskaia, citată de Nezavisimaia Gazeta.

„Cetăţenii urmăresc cu atenţie înnoirea ‘Cauzei drepte’, iar cei care nu aveau cu cine vota – stăteau acasă, constituind aşa-zisul ‘electorat adormiť – sunt gata să se trezească. Dacă acest lucru se va întâmpla, partidul va deveni o structură de succes”, a estimat expertul.

Novîe Izvestia semnalează că Mihail Prohorov a promis că partidul se va detaşa de şabloane, de „lozinci şi cuvinte frumoase”. „Managementul în afaceri şi managementul într-un partid reprezintă una şi aceeaşi muncă. Scopurile sunt puţin diferite, tehnologiile sunt diferite, nu şi modalitatea de conducere”, a punctat miliardarul. El a conturat şi un program economic, pronunţându-se pentru revenirea la impozitul de 14%, încurajarea întreprinderilor mici.

„Cred că peste 5-10 ani nici nu ne vom mai recunoaşte ţara”, a estimat Prohorov. El a precizat că inamicii săi în politică sunt „funcţionarii neprofesionişti şi corupţi”.

Serviciul rus de Statistică Rosstat a raportat o înrăutăţire a situaţiei materiale a cetăţenilor, titrează Nezavisimaia Gazeta. Veniturile populaţiei s-au redus în perioada ianuarie-aprilie cu 3,8%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În mod paradoxal, chiar şi în anii de criză 2009 şi 2010, Rosstat a constatat o creştere a bunăstării oamenilor.

Experţii explică acest paradox prin substanţiala susţinere acordată de guvern marilor întreprinderi în 2009-2010. Publicaţia se arată indignată de faptul că Rosstat, instituţie care se distingea prin optimism şi constata majorări ale veniturilor populaţiei în evaluările comparative din anii trecuţi, acum, dintr-odată, raportează o înrăutăţire a situaţiei materiale.

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, preşedinte al comitetului acţionarilor companiei Nord Stream, ar putea intra în consiliul director al gigantului rus Gazprom, relatează Vedomosti. Miniştrii Serghei Şmatko şi Elvira Nabulina trebuie să renunţe la locurile lor în Consiliu până la 1 iulie, la cererea preşedintelui rus Dmitri Medvedev, iar până la 1 octombrie – şi preşedintele consiliului, vicepremierul Viktor Zubkov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.