Ministrul ceh de externe: Mă îngrijorează atitudinea Rusiei faţă de vecinii săi

Ministrul de externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, a desfăşurat săptămâna trecută o vizită la Moscova, fiind invitat la conferinţa „Andrei Saharov: Îngrijorare şi speranţă-2011”.

Într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, Schwarzenberg îşi expune punctul de vedere referitor la relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană, exprimându-şi îngrijorarea referitor la atitudinea Moscovei faţă de vecinii săi.

Intr-un interviu mai vechi acordat revistei germane Der Spiegel imediat după discursul susţinut de Vladimir Putin în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, în 2007, Karel Schwarzenberg declarase că Rusia „tinde să-şi recâştige pe scena internaţională statutul URSS”. Astăzi, analizând întrevederile dintre preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel american Barack Obama, ministrul ceh de externe opinează că „Rusia doreşte egalitate cu SUA”, mai ales că „multe s-au schimbat de la conferinţa din 2007”.

„Intr-o anumită măsură”, această aspiraţie îl îngrijorează pe Karel Schwarzenberg. În acest context, ministrul ceh aminteşte de relaţiile tensionate ale Rusiei cu Georgia şi de problemele din relaţiile cu Estonia şi Belarus. „Astăzi, când discutăm cu partenerii noştri ruşi pe marginea apărării antirachetă, ei declară că doresc să includă în sectorul lor de răspundere ţările care se află între UE şi Rusia. Însă, toate aceste discuţii despre „străinătatea apropiată” şi „zonele de interes special” sunt din domeniul trecutului”, subliniază Schwarzenberg.

Ministrul ceh de externe atenţionează în legătură cu amplul contingent militar desfăşurat în prezent de Rusia în Abhazia şi Osetia de Sud. „Acest lucru a schimbat în mod serios echilibrul de forţe în regiune, pentru că aceste forţe sunt mai mult decât suficiente nu doar pentru apărarea Abhaziei şi Osetiei de Sud, ci şi pentru un potenţial nou război împotriva Georgiei”, afirmă oficialul ceh.

În ceea ce priveşte influenţa UE asupra regiunii, aceasta nu este una foarte mare, este de părere Karel Schwarzenberg. Drept exemplu unde influenţa UE se manifestă ceva mai mult, ministrul ceh aduce din nou în discuţie Georgia. „Regimul din Georgia nu este unul ideal, însă astăzi, inclusiv datorită influenţei UE, el a devenit mai bun decât în urmă cu doi-trei ani”, afirmă interlocutorul ziarului rus.

In opinia lui Schwarzenberg, lipsa de încredere constituie principala problemă din relaţiile Rusiei cu UE. „Rusia nu are încredere totală în UE şi NATO, deoarece o mare parte dintre membrii UE sunt şi membri ai NATO, iar aceştia nu au, la rândul lor, încredere în Rusia”, explică ministrul ceh.

Dintre succese Karel Schwarzenberg remarcă desfăşurarea dezbaterilor pe marginea aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului /OMC/. În afară de aceasta, ruşii sunt, potrivit ministrului ceh de externe, „clienţi respectabili şi avuţi”, care călătoresc prin toată Europa. Acest lucru este unul benefic atât pentru Europa, cât şi pentru Rusia, deoarece revenind acasă ei încearcă să transpună aspectele pozitive în patria lor.

Referitor la temerea unor europeni, conform cărora influenţa capitalului rusesc ar fi chiar mai periculoasă decât tancurile sovietice, Karel Schwarzenberg declară că achiziţiile private ale ruşilor în domeniul imobiliar nu ar trebui să stârnească îngrijorarea, însă aspiraţia companiilor de stat ruseşti de a deţine poziţii de monopol în Europa – da.

Întrebat de jurnalistul de la Kommersant dacă, în opinia sa, ţările din fostul lagăr socialist au depăşit complexele legate de URSS, de Rusia, ministrul ceh de externe afirmă că astăzi „aceste ţări şi comunităţi se simt în siguranţă”. „Totuşi, memoria umană nu poate fi ştearsă. Dacă un om s-a născut şi a trăit pe vremea URSS, acest lucru a lăsat pentru totdeauna urme în sufletul său”, a adăugat Karel Schwarzenberg.

În pofida faptului că familia lui Schwarzenberg fusese nevoită să fugă din Cehoslovacia în 1948, astăzi ministrul ceh îşi aminteşte cu nostalgie cum pe domeniul familiei sale locuiau, în 1945, un general rus şi soţia lui, care vorbea foarte bine germana şi franceza, şi cum atunci când avea 8 ani cei mai bun prieteni ai săi erau soldaţii ruşi, cu care se ducea la pescuit. În afară de aceasta, tatăl lui Karel Schwarzenberg vorbea foarte bine rusa, deoarece citea mult din marii clasici ruşi.

„În urma loviturii de stat comuniste, familia noastră a imigrat în Austria, în decembrie 1948. Datorită acestui lucru am trăit toată viaţa într-o societate liberă. Cred că din acest motiv sunt mai puţin împovărat de complexele fireşti pentru concetăţenii mei, care în 1968 au văzut tancurile sovietice pe străzile oraşelor lor şi care au suferit cu adevărat de pe urma dictaturii comuniste”, a declarat Karel Schwarzenberg în interviu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.