Senatorul Mircea Banias are interdicţie de a părăsi ţara

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus faţă de senatorul Mircea Banias măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi  în sarcina senatorului PDL procurorii au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă, instigare la delapidare.

El este cercetat penal alături de alte 29 de persoane, printre care şi fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu, pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că într-o perioadă cuprinsă generic între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat având scopul de a controla instituţiile statului român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza DRAOV Constanţa, dar şi din municipiul Bucureşti.

„Grupul infracţional include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat, cum ar fi cea de senator în Parlamentul României sau de secretar general al MAI, persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori”, susţin anchetatorii.

Sursa citată menţionează că, în 22 octombrie 2010, inculpatul Banias i-a pretins inculpatului Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

„În schimbul acestor foloase materiale, în cursul anului 2010, Mircea Banias i-a promis inculpatului Bogatu că îşi va folosi influenţa deţinută în virtutea funcţiei sale pentru a direcţiona mai multe proiecte economico-administrative în sensul impus de interesele inculpatului Bogatu Eugen şi ale întregului grup infracţional.

Astfel, Mircea Banias i-a promis lui Bogatu Eugen că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, care nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa”, se arată în comunicat.

De asemenea, acesta a promis că va interveni pentru protejarea inculpatului Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

„Bunurile menţionate mai sus au fost puse la dispoziţia lui Mircea Banias, prin intermediul inculpaţilor Tudoran Dragoş-Iulian (comisionar vamal) şi Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale”, mai susţine DNA.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea a 28 de inculpaţi pentru 24 de ore, urmând ca marţi să fie prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!